Hükümetin değişiklik önerisiyle yeniden tartışılan anayasanın temsil sorunu yaşayan Meclis tarafından özgürlükçü bir biçimde yenilenemeyeceğini söyleyen İşçi Kardeşliği Partisi (İKP) Genel Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, bu sorunu aşmak için bir "kurucu meclis" öneriyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 2007'de hazırladığı fakat partiye açılan kapatma davasının ardından gündemden düşen "yeni anayasa" çalışması 29 Mart yerel seçimlerinin ardından yeniden gündeme geldi. O dönemde aydınlar, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının da önerileriyle katıldığı sivil anayasa süreci ilerleyememişti.
"Şu anki hükümetin ve dahil olduğu Meclis'in anayasada köklü bir değişiklik yapamayacağını" söyleyen Kılıçarslan'ın gerekçesi şöyle:
"Çünkü bu meclis antidemokratik yöntemlerle oluştu. Yüzde 10 barajı, antidemokratik seçim ve siyasi partiler yasası sorunun kaynağı. Dolayısıyla arzu edilen köklü değişiklik ancak temsil sorunun olmadığı, tüm partilerin eşit koşullarda katıldığı, seçim barajının uygulanmayacağı bir seçim sonrasında oluşacak Kurucu Meclis'le olabilir."
"Demokratik kesimlerin şu anda anayasa taslak önerilerinde bulunmalarını doğru bulmadığını" belirten Kılıçarslan'a göre "kurucu meclisin oluşturulabilmesi için toplumsal bir hareket başlatılmalı ve bu hareket demokrasi isteyen herkesi kapsamalı."
Kurucu Meclis ne yapmalı?
"Doğru bir tartışma bu meclis çatısı altında yürütülebilir. Yoksa biz bir takım demokratik anayasa önerileri yapabiliriz. AKP de kendi işine gelenleri yapar, gelmeyenleri yapmaz."
Saadet Partisi'nden Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) değin bir çok kurum ve kesimin anayasada değişiklik talep ettiğini belirten Kılıçarslan, "Kurulacak yeni meclisin Türkiye'nin içinde bulunduğu rejim ve demokrasi sorununu çözebileceği" görüşünde.
Kılıçarslan'a göre yeni kurulacak Meclis öncelikle Kürt sorununun çözümü için çalışmalı.
"Tüm halkların eşit olarak kabul edildiği bir Türkiye ve vatandaşlık tanımı bu sorunun çözümü için buz kırıcı olacaktır. Ardından emperyalizme bağların kesilmesi, laiklik meselesinden Alevi kimliğinin tanınmasına değin bir çok konunun halledilmesi Kurucu Meclis'in gündeminde olmalı."(BÇ/EÜ)