Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Kayyum atandıktan sonra kapatılarak mallarına el konulan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin üçü tutuklu 14 çalışanının yargılandığının davanın karar duruşmasında beş gazete çalışanına çeşitli hapis cezaları verildi.
Davanın beşinci ve karar duruşması Çağlayan’daki İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) görüldü.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre gazetenin tutuklu yargılanan İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve editörler Mehmet Ali Çelebi ile Reyhan Hacıoğlu duruşmada hazır bulundu.
Tutuksuz gazeteciler İshak Yasul, Hicran Urun, Pınar Tarlak ve Ramazan Sola’nın hazır bulunduğu duruşmaya Mizgin Fendik SEGBİS’le katıldı.
Savunma yapan gazete çalışanı Mehmet Ali Çelebi, üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, iddianamenin kurguyla hazırlandığını söyledi.
İddia makamının ayrıştırıcı bir dille iddianame hazırladığını ifade eden Çelebi, “Suçlamaların hepsi gazetecilik faaliyetidir. Gazetenin bütün sayıları savcılık denetiminden geçmektedir. Yargı ve hukuk keyfiyete göre işlenebilir mi? İşlenemez. Gazetecilik rehin tutuluyor, gazetecilik hapsediliyor. Hukuk soyut iddialarla karar veremez. Gazeteciliği hapsetmek demokrasiyi hapsetmektir” diye konuştu.
Urun: İktidar kendinden olmayan herkesi terörist olarak görüyor
Çelebinin ardından savunma yapan Hicran Urun ise, savunmasında iddianamenin tamamının haberlerden oluştuğunu ve gazeteciliğin yargılandığını dile getirdi.
Gazetenin muhalif yayın çizgisinin yargılandığını ifade eden Urun “İktidar kendinden olmayan herkesi terörist olarak görüyor, yargıda buna hizmet ediyor. Örgüt üyeliğine delil olabilecek tek bir somut delil yok. Burada sadece gazetecilik yargılanıyor. Habertürk, Afrin döneminde yaptığı bir haberinde bir babanın ‘ÖSO kadınlara tecavüz etti’ sözlerini ‘YPG kadınlara tecavüz etti’ diyerek çevirmişti. Biz de Habertürk gibi yapmış olsaydık bugün burada olmazdık” diye konuştu.
Hacıoğlu: 15 aydır gazeteciliğimi kanıtlamaya çalışıyorum
Tutuklu gazeteci Reyhan Hacıoğlu da yaptığı savunmada, 15 aydır yaptıkları gazeteciliği kanıtlamaya çalıştıklarını dile getirerek, “Bizler yaptığımız haberleri yaşayan gazetecileriz. Hiçbir örgütün SGK’lı, düzenli maaşı olan bir üyesi yoktur. Disk Basın İş üyesiyim. Bu davada siyasi bir süreç işletiliyor. Burada bulunmamızın nedeni haberlerimizin bazılarını rahatsız etmesidir. 15 aydır özgürlüğümüz elimizden alınmış durumda. Yaptığımız haberler gazeteciliktir, yaptığımız gazeteciliktir” diye konuştu.
Tarlak, Sola ve Pendik beraat etti
Savunmalarında ardından mütalaasını tekrar eden savcı, sanıkların cezalandırılmasını istedi. Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Pınar Tarlak, Ramazan Sola ve Mizgin Pendik için beraat kararı verdi.
Üç kişiye 3 yıl 1 ay 15'er gün
Hicran Urun, Reyhan Hacıoğlu, İshak Yasul'a "örgüte yardım etmek" suçlamasıyla her birine ayrı ayrı 3 yıl 1 ay 15'er gün hapis cezası verildi.
Yasul'a ayrıca “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay 22 gün, Mehmet Ali Çelebi'ye de "yardım etmek" suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar'a da silah bulundurmaktan 10 ay hapis cezası verdi.
Mahkeme, Hacıoğlu, Çelebi ve Yaşar için cezaevinde geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliye kararı verdi.
Ne olmuştu? 28 Mart 2018'de Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaası'na polis baskını düzenlendi. Avukatlar gazetenin merkez binasına gittiklerinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) olduğunu söyleyen takım elbiseli bir kişi ile karşılaştı, gazeteye kayyum atandığı ilan edildi ancak bu bilgi resmi olarak teyit edilemedi. Baskın sırasında ve ertesi günlerde düzenlenen ev baskınlarında aralarında Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar, Yazıişleri Müdürü İshak Yasul, Gün Matbaası Sahibi Kasım Zengin'in de olduğu toplam 33 gazete ve matbaa çalışanı gözaltına alındı. 5 Nisan 2018'de sekiz kişi "örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım" iddiasıyla tutuklandı. Aralarında Gün Matbaası sahibi Kasım Zengin'in de olduğu 12 kişiyse "örgüt üyeliği ve propaganda" iddialarıyla tutuklandı. Özgürlükçü Demokrasi gazetesi İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul 6 Nisan 2018'de "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklandı. 28 Mart 2018'de yapılan operasyonla gözaltına alınan Gün Matbaacılık'ın 20 çalışanı da çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Haklarında dava açılan gazetecilerden Pınar Tarlak, 12 Eylül 2018'de görülen İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada tahliye edilmişti. |
Özgürlükçü Demokrasi gazetesi hakkında TIKLAYIN - Özgür Basın'ın "Tutsak Yılları" Gazete, Özgür Gündem'in 16 Ağustos 2016'da kapatılmasının ardından, 23 Ağustos 2016'da yayına başlamıştı. Nesrin Basın, Yayıncılık ve Dağıtım tarafından yayınlanmaya başlayan gazete, daha sonra Engin Basın Yayın Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından yayınlanıp, dağıtılmaya başladı. Gazetenin ilk sayısının sürmanşetinde Özgür Gündem'in Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya'nın tutuklanmasına yer verilmişti. Kaya ve Kızılkaya 22 Ağustos 2016'da tutuklanmıştı. Kaya 29 Aralık 2016'da; Kızılkaya ise 1 Kasım 2017'de tahliye olmuştu. |
(HA)