Basın özgürlüğü alanındaki durumu ölçen sıralamada geçen yıl 167 ülke içerisinde 98. sırada gösterilen Türkiye, bu yıl 168 ülke içerisinde aynı sırayı Butan ve Fildişi Sahili'yle paylaştı.
ABD, Fransa ve Japonya'dan "istikrarlı düşüş"
Kuzey Kore (168), Türkmenistan (167) ve Eritre'nin (166) son sıralardaki yerlerini korurken sıralamada, Fransa (35), ABD (53) ve Japonya gerileme gösterirken Haiti (87) ve Moritanya (77) geçen yıla göre gelişme gösterdi.
Ermeni Soykırımı'nın İnkarını Cezalandıran Tasarıyı parlamentosunda onaylayan Fransa, son yıllarda ağır ancak istikrarlı şekilde düşüşünü sürdürüyor. Fransa, beş yıl içerisinde sıralamada 24 sıra geriledi. Medya kuruluşlarında polis aramaları ve gazetecilere yönelik soruşturmalar son yıldaki gerilemede etkili oldu.
Korsika'da deniz taşımacılığı şirketi SNCM'nin özelleştirilmesi dolayısıyla 2005 Sonbaharı'nda yaşanan sendikal çatışmalar basına saldırı ve tehditler olarak geri döndü. Ayrıca, Fransa'da şiddetin de bulaştığı banliyö bunda bir başka etken oldu.
ABD: Teröre karşı savaşta gazeteci "kuşkulu"
ABD, ilk RSF sıralamasının yapıldığı 2002 yılında 17. sırada bulunuyordu. Ancak ABD'nin geliştirdiği ulusal güvenlik politikalarında gazetecilere kuşku ile bakılması ABD Başkanı George W. Bush ile "terörizme karşı savaşı" tartışma konusu eden medya arasındaki ilişkilere zarar verdi.
ABD'nin haber kaynağını açıklama diye İnternet günlüğü sahibi (blogger) Josh Wolf'i tutuklaması, El Cezire kameramanı Sami El Hac'ı Guantanamo Üssünde; AP foto-muhabiri Bilal Hüseyin'i de Irak'ta hapiste tutması bilançosunu daha da ağırlaştıran birer faktör oldu.
RSF: Güney'in ifade özgürlüğü gelişiyor
Sıralamayı kamuoyuna duyuran RSF, düzenlediği basın toplantısında, "Her yıl, Güney yarımküreden yeni ülkeler, sıralamada Avrupalı ülkelerin ve ABD'nin önüne geçiyor. Bu, fakir dahi olsalar ülkelerin ifade özgürlüğüne saygılı olabileceğini bir kez daha gösteren çok iyi bir haber. Buna karşın, ABD, Fransa ve Japonya'daki ağır fakat istikrarlı düşüş bizi son derece endişelendiriyor" dedi.
Japonya'daki gerilemeyi Basın Kulüpleri'ne sınırlama getirilmesi ve demokratik kazanımları tehdit eden milliyetçiliğin yükselişine bağlayan RSF, haber verme hakkının yerine getirilmesinin ölümle sonuçlanabildiği ülkeler arasında Küba (165), Miyanmar (164) ve Çin'i (163) de göstererek, bu ülke yöneticilerinden eleştiriyi kabul etmelerini ve medyayı en ağır şekilde bastırmaya bir son vermelerini istedi.
Sıralamada en üst sıraları bu yıl da işgal eden Kuzey Avrupa ülkelerinden Finlandiya, İrlanda, İzlanda ve Hollanda'da sansür, tehdit ve yıldırma girişimlerine rastlanmadı. Bu ülkeler 1. sırayı paylaştılar.
Hz. Muhammet karikatürleri yaramadı
Geçen yıl sıralamanın lideri Danimarka, İslam dünyasının tepkisini çeken Hz Muhammet karikatürlerinin yayımından sonra çizerlere yönelik geliştirilen ağır tehditler nedeniyle 19. sıraya geriledi. 2005 Sonbaharı'nda bu ülkede bazı gazeteciler polis koruması altında yaşamak zorunda kaldı.
RSF Sıralaması'nda Yemen de bu karikatürleri yayımlayan birçok gazeteciyi tutuklaması dolayısıyla sıralamada 13. sıra gerileyerek 149. sıraya indi. Aynı gerekçeyle gazetecileri gözaltına aldıran Cezayir 126., Ürdün 109., Endonezya 103. ve Hindistan da 105. sırada bulunuyor. (EÖ)