On gazetecinin görevleri nedeniyle hapiste bulunduğunu savunan Platform, bu gazetecilerin gündemde tutulması, duruşmalarına kitlesel katılım sağlanması veya onlara gönderilmesini önerdi.
"On gazeteci görevleri nedeniyle hapiste"
"Ülkenin özgürlüğü için, halkın insanca yaşaması için kalemiyle, bilgisiyle, düşüncesiyle mücadele veren, bedel ödeyen, tutuklanan, yargılanan gazetecilere sahip çıkalım" diyen Platform, açıklamasında on gazetecinin halen hapiste bulunduğunu açıkladı.
Platform, bu gazetecilerin isimlerinin Memik Horuz (İşçi Köylü Gazetesi), Nurettin Şirin (Selam Gazetesi), Sinan Kara (Datça Haber Gazetesi), Erol Zavar (Odak Dergisi), Erdal Tan (Odak Dergisi), Bülent Genç (Emeğin Bayrağı Gazetesi), Mehmet Emin Taştan (Özgür Halk), Özgen İş (Mücadele Birliği Gazetesi), Hatice Duman (Özgürlük ve Sosyalizm Yolunda Atılım Gazetesi) ve Kemal Evcimen (Özgür Karadeniz Gazetesi) olduğunu duyurdu.
"Demokratikleşme palavra"
Platform adına Seza Mis Horuz, Necati Abay ve Songül Akbay, yaptıkları açıklamada tutuklu gazetecilerin durumunu şöyle değerlendirdiler :
* AB'ye uyum yasaları ve demokratikleşme adı altında peş peşe uyum paketlerinin çıkarıldığı, kötünün iyi, iyinin kötü gösterildiği, yanlış yönlendirmenin binbir hilesinin yapıldığı bir süreçten geçiyoruz.
* Demokratikleşme palavralarının ayyuka çıktığı böylesi bir süreçte rejim muhalifi onlarca gazeteci düşünceleri nedeniyle halen tutuklu bulunuyor, DGM'lerde yargılanıyor ve onlarca yıl hapis cezalarıyla cezalandırılıyorlar.
* Adaletsizliğe karşı duracak, yalanları deşifre edecek ve doğruları savunacak gazeteci ve yazarlar, yürekli insanlar daima oldu. Onlar, halkın haber alma hakkını, basın özgürlüğünü savunduğu için tutuklandılar.
* Memik Horuz, Necati Abay, Kamber Saygılı örneklerinde görüldüğü gibi "terör örgütü mensubu", "terör örgütüne yardım ve yataklık", "bombalama eylemlerinin koordinatörü", "bomba imalatçısı" gibi uyduruk gerekçelerle mahkum ediliyor, yargılanıyor.
Egemenler, özgürlük ve demokrasiyi, sosyalizmi savunan basın emekçilerini, gazeteci ve yazarları "terör suçlusu" diye yargılayarak "gerçekleri dile getirenlerin sonu bu olur" mesajıyla topluma gözdağı vermek istiyor.
"Basın örgütleri ilgisiz"
Ne yazık ki, Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) gibi basın kuruluşları da "Terör suçlusu" oldukları gibi uyduruk iddialarla yargılanan düzen muhalifi gazetecilerin "ilgi alanlarına girmediği"ni savunabiliyorlar. (EÖ/BB)
Platform ile iletişim kurmak için :
Tel: 0212 633 62 02
Faks: 0212 5891656
E-mail: [email protected]