AKP ve MHP'nin hazırladığı, kamuoyunda "sosyal medya düzenlemesi" olarak bilinen, "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu.
40 maddeden oluşan ve internet haberciliğini de etkileyecek olan yasa tasarısına dair, bilişim alanında faaliyet gösteren meslek odaları, dernekler ve dayanışma ağları ortak bir açıklama yayımladı.
TIKLAYIN - "Sosyal Medya Düzenlemesi"/ Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Teklifi'nin tam metni
º DETAY: Değişiklik teklifi ile, yanlış bilgi ve dezenformasyon içerdiği düşünülen içeriklere müdahale edilebilecek. Sosyal medyadaki paylaşım ve konuşma odalarına sıkı denetimler gelecek ve yaptırımlar uygulanacak. İnternet haberciliği mecralarının basın kanununa eklenmesi ile süreli yayınlara benzer şekilde beyanname verme, cezai ve hukuki sorumluluk, düzeltme ve cevap hakkı, tabi olacakları yargılama usulü belirlenecek.
#internetimedokunma
Açıklamada söz konusu düzenlemenin, istenildiğinde her içeriğin "terör" ile ilişkilendirilmesine dair zemin hazırladığını söyleyen dernek ve kurumlar, şu ifadelere yer verdi:
"2023 yılı genel seçimleri sürecine girerken, son 10 yıldır ana akım medyayı büyük ölçüde kontrolü altına almış olan hükümet, özgür ve bağımsız haberciliğin, yurttaş haberciliğinin sesini kısmak, toplumsal taleplerin yüksek sesle dile getirilmesini engellemek ve farklı söylemlere alan bırakmamak istemektedir.
"Basın ve ifade özgürlüğüne aykırı, internetin sesini kısmaya yönelik bu tasarıya ve her türlü benzer girişime karşı sesimizi daha gür bir biçimde çıkaracağımızı ilan ediyoruz. Tüm kamuoyunu bu anlamda #internetimedokunma demek için dayanışmaya davet ediyoruz."
Açıklamada imzası yer alanlar:
Alternatif Bilişim Derneği
Bilgisayar Mühendisleri Odası
Bilişim Çalışanları Dayanışma Ağı (BİÇDA)
Elektrik Mühendisleri Odası
İnternet Derneği (ISOC-TR)
Linux Kullanıcıları Derneği
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)
Pardus Kullanıcıları Derneği
(TY)