Özgür Üniversite bahar dönemi seminerleri, Fikret Başkaya'nın "Kapitalizmden Çıkmak" başlıklı konuşmasıyla başladı. Seminerlerde, Ortadoğuda'daki son gelişmeler ve Arap devrimlerinin yanı sıra siyaset bilimi, tarihi maddecilik, felsefe ve sinema konulu dersler yer alıyor.
Yazar Doç. Dr. Başkaya, açılış konuşmasında, kapitalizmin genel bir sürdürülemezlik durumu ortaya çıkardığını söyledi ve "Üniversitelerin iktisat ve sosyoloji bölümleri başta olmak üzere birçok 'bilim dalı', kapitalizm gerçeğini örtmek için uğraşıyor" dedi.
"Mevcut tablo başka türlü de olabilir, durum çözümsüz değildir. Ancak acele edilmezse geriye kurtaracak bir şey kalmayabilir" diyerek dünya kaynaklarının hızla yok ediliyor olmasına dikkat çeken Başkaya konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Ya komünist bir dünya kurulur ya bu iş karakolda biter."
Türkiye ve Ortadoğu Forumu Vakfı Özgür Üniversite'de Pazartesi günleri "Marx, Engels, Tarihi Maddecilik ve Osmanlı Toplumu" başlıklı seminer dizisi yer alıyor. Seminerlerde, üzerine yeterince inceleme yapılmamış "Doğu Sorunu" konuşulacak ve Osmanlı üretim biçimi ile Osmanlı reformizmi tartışılacak.
Arap devrimlerine soldan bakış
"Firavun ve Fellah: Arap Devrimi'ne Bakışlar" başlıklı seminerde de Sungur Savran, Levent Dölek ve Onur Koyunlu 17 Aralık'ta bir Tunuslu gencin kendini yakmasıyla başlayan kalkışmayı tartışacak.
Seminerde, Arap devrimi ve bu devrimin dünya, Ortadoğu ve Türkiye için anlamı, Marksizm kavramları çerçevesinde tartışılacak.
Ayrıca, Cumertesi günleri düzenlenen "Arap Dünyasında ve Ortadoğuda Yeni Dönem" başlıklı seminerde de Arap devrimleri farklı bakış açılarıyla ve farklı ideolojik perspektiflerden ele alınacak.
Ali Şimşek'in yöneteceği "Bir Film Nasıl Okunur" başlıklı seminerde de Vertov'un "Kameralı Adam", Godard'ın "Serseri Aşıklar" ve Scorsese'nin "Taksi Şoförü" filmleri merkez olmak üzere filmler ve yönetmenler üzerinden ideoloji, politika, modernizm, postmodernizm ve kültür okumaları yapılacak.
Çarşamba günleri Cengiz Çağla'nın vereceği "Siyaset Bilimi ve Türkiye Siyaseti" konulu seminer dizisinde de siyaset biliminin temel konu başlıkları ile siyaset, demokrasi ve devlet gibi kavramlar incelenecek.
İlker Aktükün'ün Perşembe günü vereceği "20. Yüzyılın Siyasi Tarihi" seminerinde, içinde yaşadığımız dönemi anlamak için 20. yüzyılın yapısını anlamaya yönelik tartışmalar yapılacak. AS/EÖ)
* Seminer programı ve iletişim için tıklayın.