Danıştay, Ankara İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı yerinde buldu. Danıştay'ın onama kararının ardından, Özgür Radyo hakkında verilen 1 yıllık kapatma cezası bu gece (30 Temmuz 2001) saat 24.00'de uygulamaya sokulacak .
RTÜK, kapatma kararına gerekçe olarak şunu gösteriyor: 9 Temmuz 2000 tarihinde yayınlanan "Önsöz" adlı kitap programında Kızılırmak Müzik Grubu 'na ait Gidenlerin Ardından isimli albümde yer alan "Oğul Oğul " adlı türkünün sözlerini...
Kararda, Özgür Radyo'nun söz konusu türküyü yayınlayarak 3984 sayılı RTÜK yasasında yer alan "toplumu şiddet, terör ve etnik ayrımcılığa sevk eden ve toplumda nefret duyguları oluşturacak yayınlara imkan verilmemesi " ilkesini ihlal ettiği öne sürülüyor.
Lastik gibi yasalar
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde yapılan basın açıklamasına Özgür Radyo çalışanlarının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.
Açıklamada, Özgür Radyo'nun daha önce de defalarca kapatıldığı hatırlatılarak, "Bu durum, geçici durdurma cezalarının, RTÜK tarafından nasıl sürekliliğe çevrildiğinin resmidir " denildi.
Açıklamayı yapan Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan, kapatma kararının keyfiliğine dikkat çekti ve kararı protesto etti.
Erdoğan şöyle konuştu:
"3984 sayılı yasanın maddeleri lastik gibi. Hangi ezgiyi çaldığınızda bu yasa gereğince susturulacağınızı bilmek mümkün değil . Basın yayın işleriyle en ufak bir yakınlığı dahi olmayan 9 kişinin, toplumun hangi programı dinleyip, hangi ezgiye kulak vereceğine hüküm vermesi, haber alma hakkının ve kültürel gelişim hakkının yerle bir edilmesidir."
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolunda
Özgür Radyo'nun tüm yasaklamalara rağmen yayınlarını sürdürmekte kararlı olduğunu söyleyen Erdoğan, yayın durdurma cezalarıyla aslında dinleyicilerin cezalandırıldığına dikkat çekti.
Konuyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirten Erdoğan, "Türkiye'de sansürün gerçekten kaldırılmasına dair bir tarih yazılacaksa, Özgür Radyo, tarihin ak sayfalarındaki yerini alacaktır " diye konuştu.
Basın toplantısına tutuklu yakınları, Sinema Emekçileri Sendikası eski Başkanı Yusuf Çetin , Türkiye Mİmar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) 2. Başkanı Celal Beşiktepe , Sanatçı Şanar Yurdatapan , Gazeteci Yazar Nadire Mater , Yazar Adnan Özyalçıner ve Sennur Sezer'in yanı sıra Demokratik Mücadele Platformu ve Emeğin Partisi'nden temsilcilerde destek verdi.
Ne söylediler?
TMMOB 2. Başkanı Celal Beşiktepe : "1995 yılında yayına başlayan Özgür Radyo'nun 4 yılı kapatma cezalarıyla geçti. Bugün Türkiye, aydın, demokrat insanlar için yaşanamaz bir ülke haline getirilmeye çalışılıyor. Özgür Radyo'nun kapatılması öyküsü sümürüyü ve soygun düzenini sürdürmek isteyenlerin düzenidir. Sistem, yerel medyayı, alternatif medyayı güçlendirmek isteyenlere bu nedenle karşı çıkıyor. Bu karşı çıkış için de başta Emin Çölaşan olmak üzere bazı isimleri kullanıyor. Ülke düzeyinde sürmekte olan saldırıya hep birlikte karşı koymak zorundayız."
Adnan Özyalçıner: "Sansür hep vardı. Toplumca muhalefet örgütleyemezsek daima var olacak. Sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri, duyarlı aydın insanlar olarak kendi haklarımıza sahip çıkmak zorundayız."
Şanar Yurdatapan : "Özgür Radyo'nun kapatılması bizi şaşırtmıyor. Çünkü, onlar kendi meclislerinin yaptığı araştırma nedeniyle, araştırma komisyonunun başındaki kişiyi suçlayabiliyorlar. Ancak, şaşırmamak, karşı çıkmaktan vazgeçmek değildir. Özgür Radyo'yu hem kapatıldığı için kutluyorum, hem de mücadelesini sürdürdüğü için."
Özgür Radyo, bugünden itibaren 1 yıl boyunca mikrofonlarını kapalı tutacak. Ancak, internet aracılığıyla www.ozgurradyo.com adresinden yayın yapmayı sürdürecek.
(BB/NU)