Özgür Gündem’in kapatılması kararına basın meslek örgütleri ile Halkların Demokratik Partisi’nden tepki geldi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Matbaa ve Basın Yayın İşçileri Sendikası (Basın İş), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Basın Konseyi kapatılma kararına karşın yazılı mesaj yayınladı.
HDP: Protesto ediyoruz
Halkların Demokratik Partisi (HDP) yazılı açıklama yaptı, kapatma kararını “kabul edilemez” olarak tanımladı:
“Bu karar düşünce ve ifade özgürlüğünün, iletişim ve halkın haber alma özgürlüğünün açıkça çiğnenmesi anlamına gelir.
“Tüm baskılara ve saldırılara rağmen gerçeklerin açığa çıkarılması, halkın haber alma özgürlüğünün karşılanması konularında taviz vermeden yayın hayatını sürdürmüş olan Özgür Gündem uzun süredir baskı altındaydı.
“Kendilerine bağlı olan ve biat edenlerin dışında hiçbir yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medya aracına tahammül edemeyen bir iktidarla karşı karşıya olduğumuz açıktır. AKP Hükümeti, OHAL rejimini Türkiye’de iktidar muhalifi olan herkese karşı fırsatçı bir şekilde adım adım kullanmaya başlayarak niyetini açığa çıkarmıştır.
“Bu kararın ve halkın haber alma özgürlüğüne yönelik engellerin derhal kaldırılmasını talep ediyoruz.
“Onca baskıya rağmen bugüne kadar susmamış olan özgür basın ve yayıncılık, bu zorlu günleri de dayanışmayla, el ele vererek ve kararlı bir duruşla atlatacak, gerçeklerin gizli kalmasına izin vermeyecek ve susmayacaktır.”
“Takrir-i Sükun geleneği”
DİSK Basın İş de yazılı açıklama yaptı:
“Bir gazete düşünün kurulduğu 1992 yılından bu yana 89 çalışanı görev başında öldürülmüş olsun. Hatta binası bombalansın, çalışanları, yöneticileri hapishaneyi mesken tutmuş olsun, ama yine de var olsun.
“Bir yanda her türlü baskıya karşı yayına devam eden Özgür Gündem geleneği, diğer yanda 1925'den bu yana süregelen Takrir-i Sükun geleneği. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dokunulmazlıklar boşuna kaldırılmadı ya' sözünü işaret fişeği görenler Özgür Gündem gazetesinin geçici süreyle kapatılmasına karar verdi.
“Özgür Gündem'in mahkeme, Kanal 35'in RTÜK kararı ile kapatılması açık bir sansürdür, ‘OHAL sokağı etkilemeyecek’ diyenlerin gerçek niyetlerinin ortaya çıkmasıdır. Özgür Gündem yalnız değildir.”
TGS: Özgür Gündem karartılmamalı
Türkiye Gazeteciler Sendikası da gazeteyle dayanışma içerisinde olacağını açıkladı:
“Özgür Gündem yayın tarihi boyunca defalarca engellendi, bombalandı, yakıldı. Onlarca gazetecisi öldürüldü. En son 14 Nisan 1994'te mahkeme kararıyla kapatılan Özgür Gündem 17 yıl aradan sonra 4 Nisan 2011 tarihinde yeniden yayına başladı.
“Darbe girişimini fırsata çeviren AKP, OHAL bahanesiyle tüm muhalif yayın organlarına yönelmiş durumda. 8. Sulh Ceza Hakimliği'nin kapatma kararı, operasyonların sadece FETÖ/PDY ile sınırlı kalmayacağını gösterdi.
“Bu iktidar gazeteleri, televizyonları kapatarak, gazetecileri hapsederek sorunların çözülemeyeceğini artık görmeli. Çatışmaları bitirmenin yolu daha çok özgürlük ve demokratik bir ortam tesis etmektir.”
“Derin kaygı duyuyoruz”
Basın Konseyi de açıklamasında, “Bu gelişmeler, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından kırılmaya neden oluyor” dedi.
“15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çok sayıda gazetecinin gözaltına alınması, tutuklanması ve son olarak Özgür Gündem Gazetesi’nin de geçici olarak kapatılması gibi kararlar, yeni hak ihlallerine yol açıyor.
“Doğrudan suça bulaşmamış ve işi gazetecilik olanların çağdaş demokrasilerde olduğu gibi herhangi bir hukuksal takibe uğramaması gerekir. Basın mensuplarının özgür gazetecilik yapmaları yasaların teminatındadır.
“Haberleri, olayları ilk duyuran muhabirlerin örgütlerle irtibatlandırılarak suçlanmalarının, gözaltına alınan gazetecilerin giysilerinin bile kriminal incelemeye alınmasının, haber kaynaklarının açıklanması için baskı altında tutulmalarının bugüne dek alışılagelmiş uygulama olmadığını hatırlatıyoruz.
“Basın özgürlüğünün bu ortamda yaşatılmasından derin kaygı duyuyoruz.” (AS)