Özgür Gündem’in “terör örgütü propagandası” gerekçesiyle kapatılmasına ve çalışanlarının gözaltına alınmasına itiraz edildi.
İtiraz dilekçesinde, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği kararının “Hukuki ve yasal gerekçeden yoksun”, süresinin belirsiz olması olmasının ise “sansür” niteliği taşıdığı belirtildi. Kararın usul ve yasaya, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve temel hukuk kurallarına aykırı olması nedeniyle kaldırılması talep edildi.
Özgür Gündem gazetesinin avukatları Özcan Kılıç ile Sercan Korkmaz’ın İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’ne sunduğu dilekçede, ayrıca, Anayasa’nın 28. Maddesine göre kapatma kararı verilebilmesi için yayımlanan haberlerden dolayı hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olması gerektiği hatırlatıldı.
Kapatma kararına başlatılan soruşturmanın gerekçe gösterildiği belirtilerek, bunun Anayasa’nın 28. Maddesinde belirlenen kurala aykırı, hukuki ve yasal açıdan temelsiz olduğu ifade edildi. Kararın kaldırılması istendi.
“Karar sansür niteliği taşıyor”
Kapatma kararıyla henüz yayımlanmamış ve yayımlanacak olan sayıları için satış, dağıtım ve yayın yasağı konulmasının açıkça “sansür” olduğu belirtildi.
Ayrıca, dilekçede, gözaltına alınan gazetecilerin emniyet güçlerine zorluk çıkardığı, direndiği ve saldırdığı iddiasının doğru olmadığı ifade, gazetecilerin ne olduğunu dahi anlamadan, yaka paça, darp edilerek polis otobüslerine götürüldüğü aktarıldı.
100’ün üzerinde polisin gazete binasına girmesiyle saldırı ve darpın bir anda gerçekleştiğini belirten avukatlar, gazetecilerin haksız yere özgürlüklerinden yoksun bırakıldığını ifade etti.
Dilekçede, itirazın kabul edilmemesi durumunda ise karar verilmek üzere dosyanın bir üst mahkeme olan İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesi talep edildi.
Ne olmuştu?
İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi dün (16 Ağustos) Özgür Gündem Gazetesi’ni “örgüt propagandası” suçlamasıyla kapattı. Kararda kapatılmanın “geçici” olduğu belirtilmekle beraber ne kadar süre kapalı kalacağına ifade yer almadı.
Gazetenin kapatılmasından kısa süre sonra Özel Harekat Polisi, gazetenin Beyoğlu’ndaki binasına baskın yaptı. Bazı çalışanları GBT yaparak bırakan polis, 22 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında gazete editörleri, genel yayın yönetmeni, ayrıca gazeteye röportaj için gitmiş olan İMC TV muhabirleri de var.
Baskına tepkiler sürerken, gazetenin eski genel yayın yönetmeni ve yazarı olan Eren Keskin, yazarları Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali, gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan, gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı'nın evlerine de polis baskın yaptı. (EA)