İnci ve Doğan Özgüden haklarındaki tutuklama kararı nedeniyle Türkiye'ye gelemedikleri için ödülü Brüksel'de Ragıp Zarakolu'dan aldılar.
Ödül töreni, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde dün akşam (8 Mart) gerçekleşti.
"Ayşe Nur'un da mutlu olacağı isimler"
78'liler Girişimi, Tuncelililer Derneği, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı gece, Zarakolu'nun hayatını anlatan belgeselin gösterimiyle başladı Töreni İHD İstanbul Şube Başkanı, Avukat Eren Keskin sundu.
Keskin "Ayşe Nur Zarakolu hayatta olsaydı bu ödülleri kimlere verirdi, diye düşünüp ona göre karar veriyoruz. Verdiğimiz ödüller bu nedenle herkesin içine siniyor" dedi ve kendilerine bu konuda Ragıp Zarakolu'nun ve Ayşe Nur Zarakolu'nun yakın çevresindeki isimlerin yardım ettiğini söyledi.
Keskin, Zarakolu için "Onaylamadığı her şey için kavga ederdi" dedi.
İnci-Doğan Özgüden, ödüllerini Belçika'da aldı
30 yıla yakın zamandır Belçika'da yaşayan Doğan ve İnci Özgüden, yıllarca askeri darbelere ve militarist politikalara tavır almış gazeteciler olarak çıkardıkları ANT dergisi ile, Türkiye solu adına cuntacılığı eleştirdiler. Yurtdışında kurdukları İNFO TÜRK ajansı ile Türkiye'de tabu olan konuları tartışmaya açtılar. Antisemitizme tavır aldılar, Ermeni tabusunu tartışmaya açtılar.
İHD bu nedenlerle İnci ve Doğan Özgüden'i ödüle layık gördü. Haklarında tutuklama kararından dolayı Türkiye'ye dönemedikleri için, ödüllerini 24 Şubat günü Brüksel'de, Uluslararası Basın Merkezi'nde, Ragıp Zarakolu'dan aldılar.
"Avrupa ve Türkiye'de Yazın" dergisinde çıkan yazılarından dolayı yeni Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden yargılanan yazar Karaca, yaptığı konuşmada, daha önce Zarakolu'nun ölümü dolayısıyla yazdığı bir yazıyı okudu. Zarakolu'nun insan hakları savunuculuğunda mücadelesine, dayanışmaya olan inancını vurguladı.
Karaca 12 Mart darbesi nedeniyle tutuklanmasının ardından 1974'te tahliye olduktan sonra gazeteciliğe devam etti. "Gladyo ve Susurluk"la ilgili bir çevirisi nedeniyle mahkum oldu.
Gazeteci yazar Kışanak Belge Yayınları'nın yayımladığı "Yitik Köyler Bin Yılların Mirası Nasıl Yakıldı?" isimli kitabıyla ödül aldı.
Şemdinli'de bombalanan Umut Kitabevi'nin sahibi Yılmaz, olayla ilgili simgesel bir ad olması nedeniyle verilen ödülünü, İHD'den Hürriyet Şener'in elinden aldı.
Geçen yılın ödüllerini Memik Horuz, Hrant Dink ve İrfan Uçar almış, 2004 yılında Ayşe Nur Zarakolu Düşünceye Özgürlük Ödülü, yazar ve araştırmacı Sevan Nişanyan'a, 2003 yılındaysa Hasan Basri Aydın'a verilmişti.
Ayşe Nur Zarakolu kimdir?
Zarakolu, Belge Yayınları'nın kurucusu. Yayınladığı, Ermeni ve Kürt sorunları, işkence, kayıplar, idamlar, hak ihlalleri, savaş suçları ve militarizm ile ilgili kitaplardan dolayı yaklaşık 40 kez yargılandı.
Eşi Ragıp Zarakolu "Bir sosyolog ve insan hakları aktivisti olan Ayşe Nur, yayıncılık meselesini sürdürürken, bunu aynı zamanda, düşünce ve ifade özgürlüğünü hayata geçirme aracı olarak kullandı" diyerek anlatıyor onu.
Zarakolu Türk Yayıncılar Birliği'nin ilk İfade Özgürlüğü ödülünü aldı. Aynı zamanda Dünya Yayıncılar Birliği'nden ve Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği'nden de ödüller aldı.
Aktivist Zarakolu, yaklaşık dört yıl önce 56 yaşında kanser nedeniyle yaşamını yitirdi. (EZÖ/TK)