İstanbul Barosu'nun Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) ile birlikte düzenlediği "Evrensel Hukuk Kuralları ve Hukuk Felsefesi Perspektifi'nden Türkiye Uygulamaları" başlıklı konferansa katılanlar, özel yetkili yargı ve prosedürlerinin terk edilmesinin ve hukuk ihlallerini uluslararası medyaya yansıtmanın önemine işaret ettiler.
Konferans, Uluslararası PEN Yazarlar Birliği, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Avrupa Yargıçlar Birliği gibi uluslararası kuruluşları, Odatv, Balyoz, Ergenekon gibi davaların avukatlarını ve henüz tahliye olmuş Odatv sitesi yayın yönetmeni Barış Pehlivan, haber müdürü Barış Terkoğlu ve Azadiya Welat gazetesi eski yayın yönetmeni Vedat Kurşun'u bir araya getirdi.
Konferansta konuşan EFJ başkanı Arne König Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri izlemeye devam edeceklerini bildirdi.
Abakay: Açlık grevlerine kulak verilsin
Konferansta konuşan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) başkanı ve GÖP dönem sözcüsü Ahmet Abakay, Türkiye'de 80 civarında gazetecinin halen hapiste bulunduğunu ifade etti, iktidarı açlık grevinde olanların taleplerine kulak vermeye çağırdı.
Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Vito Monetti, "Yargılama yapan her bir yargı üyesi bağımsız olmalı. Olumsuz politik atmosfer yargıç bağımsızlığı bakımından tepede gezinen bir tehdit oluşturamaz" diye konuştu.
"Olağanüstü yargı sistemi terk edilmeli"
Avukat Fikret İlkiz, haber kaynaklarının gizliliğinin sadece yasa temelinde değil pratikte de korumanın önemine işaret ettiği konuşmasında, servetlerini İsviçre bankalarına yatıran iki bini aşkın Yunanistanlının isimlerini içeren CD'yi yayımladığı gerekçesiyle gözaltına alınan gazetecinin örneğinden hareket ederek Odatv dosyasında kitap taslaklarına bilgisayarlardan el konulmasına değindi.
Gazeteci Sedat Ergin de, özellikle gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in Odatv davasından tutuklanmalarından sonra batı dünyasından hükümete yönelik artan eleştirilerin Başbakan Erdoğan'ı tutuklu yargılanmalar konusunda ikna etmeye başladığını söyledi.
Uluslararası PEN Yazarlar Birliği başkan yardımcısı Eugene Schoulgin ise, Türkiye toplumunda çatışan çok sayıda çevre bulunduğunu, buna karşılık uzlaşı ve hoşgörü temelinde ilişki kurulmadığını, bunun da gelecek açısından endişe verici olduğunu açıkladı.
PEN Genel Sekreteri William Nygoord da, reformlara rağmen Türkiye'nin uluslararası standartlarına erişemediğini söyledi.
Prof. Dr. Timur Demirbaş, Silivri mahkemelerinin her şeyden önce makul yargılama süreleri aşıldığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mutlaka mahkum olacaklarını söyledi; "Şüpheliler lehine olan deliller iddianamede yer almıyor. Özellikle tutukluluk veya tutukluluğun uzatılmasında şablon, kes yapıştır gerekçelere yaslanılmaya devam ediliyor" dedi.
Dinleyicileri Kürtçe selamlayarak konuşmasına bağlayan gazeteci Vedat Kurşun, gazetesinde çıkan haberler nedeniyle 166 yıl 6 ay hapse mahkum olduğu süreci anlatarak "Diyarbakır'da, ülkenin doğusunda başka bir hukuk sitemi hakim" dedi. (EÖ/AS)