Hükümet Yüksekova ve Cizre'yi il yapmak için çalışma yürütüyor. Bir ilçenin il haline getirilmesi genelde kalkınma için daha fazla kaynak aktarılması anlamına geldiği düşünüldüğünden yurttaşlarca memnuniyetle karşılansa da, Kürt sorunu çerçevesinde muhalafetin yoğunlaştığı bu iki ilçede insanlar kuşkulu.
Yüksekova Haber'den Necip Çapraz, "Halkın aklında soru işaretleri var. Neden durup dururken bu gündeme geldi? diye insanlar soruyorlar" diyor.
"Öcalan'ın avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada Yüksekova'yı Kürt mücadelesi konusunda örnek göstermesi dikkatleri buraya çekmişti. Zaten bu konuşmadan sonra konu MGK'nın gündeme geldi."
Genelkurmay da "memnun"
Son anayasa referandumunda Yükseova'da katılım oranı yüzde 3, Cizre'de de yüzde 11'de kalmıştı. Referandumda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) halkı oylamayı boykot etmeye çağırmıştı.
Milliyet'in haberine göre tasarı İçişleri Bakanlığı'ndan onay için Bakanlar Kurulu'na gönderiliyor. Milli Güvenlik Kurulu'nda da tartışılan öneriye Genelkurmay da memnuniyetle yaklaştı.
İlçeler il haline geldiğinde kamu personeli sayısı artacak, yeni kamu kurumları kurulacak. Güvenlik açısından da, kaymakamların yerine daha yetkili ve geniş olanaklara sahip valiler gelecek. Şu an Yüksekova Hakkari'ye, Cizre de Şırnak'a bağlı.
Boykotun şehri Hakkari
Çapraz "Bir önceki genel seçimlerde Türkiye çapında siyasi partiler içerisinde bir partiye en fazla oy veren ilçe burasıydı. Yüksekova'nın BDP'ye en fazla oy veren ilçe olması ve boykotun da en etkili olduğu yer olması insanlarda devletin 'Parçala, yönet' politikasını uygulamak istediği şüphelerine neden oluyor" dedi.
"Burada halk şunu da söylüyor; Eğer amaçlanan buysa Yüksekova il olsa da siyasi mücadelemiz sekteye uğramayacak. Hakkari'nin yıllardır sosyal ve ekonomik sorunları devasa boyutlara geldi. şimdi insanlar haklı olarak soruyor; "Yüksekova il olunca yıllardır çözülemeyen bu sorunlar çözülecek mi? ya da 'İl olmasına gerek var mı bu sorunların çözülmesi için?"
Çapraz ekliyor: "Yüksekova askeri bakımdan da zaten il pozisyonunda."
"Hakkari'nin en yüksek rütbeli askeri Yüksekova'da oturur. Yüksekova Hakkari'nin yarısıdır diyebiliriz. Bu ilçenin jeopilitik bir önemi de var. Şöyle ki; üç ülkeye sınır bir ilçe burası. 30 yıldır çatışmalı sürecin en sıcak haliyle yaşandığı, en fazla yasaklı bölgenin bulunduğu bir yer." (BT)