"Bu onurlu insanlar, kendilerinin ve ailelerinin geleceğini korumanın yanında Türkiye'nin geleceğini de korumaktadırlar.
Çünkü; Ülkemizde Kağıt sektöründe yaşanan tarihsel süreç incelendiğinde, yaşanan özelleştirmenin amacının,
* Sosyal devletin yok edilmesi,
* Diğer sektörlerde olduğu gibi, kamu adına fiyatları dengeleme işlevinin engellenmesi,
* Ve sektörde yerli/yabancı özel sektör tekelleşmesinin önünün açılması olduğu görülecektir."
Bildiride, SEKA'nın kapatılmaması gerektiği, düşük maliyetli yatırımlarla hem SEKA'nın verimli çalışmasının hem de Türkiye kağıt sanayisinin ayakta kalmasının mümkün olduğu vurgulanıyor. Bu özellikleriyle, bildiri SEKA İzmit davasıyla ilgili kapsamlı bir başvuru kaynağı niteliğine de sahip.
SEKA'nın yıpratılması
TMMOB, bildirisinde, bugün SEKA'nın kapatılması için öne sürülen gerekçelerin nasıl oluşturulduğunu, SEKA'nın zaman içinde nasıl yıpratıldığını ayrıntılarıyla anlatıyor, farklı iktidarların aynı planı nasıl takip ettiğini gösteriyor:
"1998 yılında yapılamayan 2005 yılında bir kez daha yapılmaya çalışılmaktadır. Siyasi iktidarların değişmesi ise, IMF ve Dünya Bankası politikalarının değişmediğini, her gelen siyasi iktidarca uygulanmaya devam edilmesini göstermesi açısından anlamlıdır.
(...)
Kısacası, özelleştirme gerekçeleri, özelleştirilen diğer KİT'lerde olduğu gibi SEKA için de 1980'li yılların başından günümüze değin planlı şekilde oluşturulmuş, gerekçelere haklılık kazandırmak için her yol denenmiş, SEKA kamuoyu önünde bilinçli olarak yıpratılmıştır.
Özelleştirme ile yaratılan yıkımı gizlemek ve toplumsal muhalefeti parçalayarak engellemek amacıyla ise, Ocak 2000 tarihinden itibaren, Dünya Bankası destekli "İşçilerin Desteğinin Satın Alınması Programı" yürürlüğe sokulmuştur. Bu program doğrultusunda, uygulama süresi 4 yıl olan ve % 70 'i Dünya Bankası, % 30'u Türk Hükümeti kaynaklı olmak üzere, toplam 355 milyon ABD Doları tutarındaki "Özelleştirme Sosyal Destek Projesi", Aralık 2000'de yürürlüğe girmiştir. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre proje yeterince başarılı olamamıştır."
SEKA'yı kurtarmak mümkün
Bildiri, kağıdın hammaddesi olan selüloz ve odun hamuru üretiminin ne denli önemli olduğuna vurgu yaptıktan sonra, SEKA'nın verimli çalışması için gerekenleri sıralıyor:
"Bu süreçte, SEKA İzmit İşletmesi, ileri sürülen yanlış bilgilerin aksine, misyonunu tamamlamamıştır.
Bugün itibarıyla işletmede bulunan 4 adet kağıt-karton makinesinin modernizasyonu ve enerji maliyetinin azaltılması için yapılacak yaklaşık 6 milyon dolarlık bir yatırımla 90,000 ton/yıl bir kapasiteye ulaşılabilir. Tüm kağıt-karton türlerinde, gerekli kalite ve piyasa koşullarına uygun fiyat yönünden rekabet edebilir bir üretim gerçekleştirilebilir. "
Bildiride ayrıca, SEKA İzmit'in kağıtçılık alanında ürettiği know-how, AR-GE çalışmaları ve üniversiteyle ortak çalışmalarından, yetiştirdiği işgücünün özel sektöre katkılarından da bahsediliyor. (TK/BB)
TMMOB Basın Bildirisi'nin tam metnini okumak için tıklayınız