Telekom'daki yasal sorunların ortadan kalkması ve enerji sektörü portföyüne ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı çıkmasının ardından, yeni stratejinin hayata geçirilecek.
Satışta esneklik yöntemi
Hükümetin, kaynak sağlama planları çerçevesinde ortaya attığı yöntemler, özelleştirme sürecinde de etkili bir şekilde işletilecek. Bu kapsamda daha önceki satış yöntemlerine yeni enstrümanlar ekleyen ÖİB, büyük kamu kurumları başta olmak üzere, satışlarda esnek bir model takip edecek ve birden çok yöntemi bir arada uygulayacak.
ÖİB Başkan Yardımcısı Kenan Işık, "esnekliği olan ve ekonomik konjonktüre göre değişebilecek yöntemler çerçevesinde, bazı özelleştirme işlemlerinin başka kamu kurumlarına devredilebileceğini" söyledi. Işık, "Gelir Ortaklığı Senetleri yoluyla yapılacak olan özelleştirmeleri, Hazine Müsteşarlığı yürütecek" dedi.
Büyük özelleştirmeler kapıda
Programa alınan özelleştirmeler içerisinde Telekom, TEKEL, TÜPRAŞ, Türk Hava Yolları ve enerji sektöründeki santral ve dağıtım bölgeleri, ÖİB'nin yeni stratejilerini uygulayacağı kurumların başında geliyor.
Söz konusu özelleştirmelerde, değişik sermaye bileşimleri için farklı oranlarda hisse ve farklı mülkiyet devirleri düşünülüyor. Bu kapsamda blok satış, halka arz, gelir ortaklığı senedi gibi yöntemler, yerel ve uluslararası ekonomik konjonktüre bağlı olarak değişken bir şekilde uygulanacak.
Bu çerçevede halen yüzde 34.5'i halka açık, yüzde 65.5'i ise ÖİB'ye ait olan TÜPRAŞ'ın blok olarak satışı düşünülüyor. TÜPRAŞ için çıkılan ihalede son teklifler 18 Eylül'e kadar verilebilecek.
Hisselerinin yüzde 98'i ÖİB'ye ait olan THY için ise Eylül ayına kadar ihaleye çıkılması planlanıyor. THY ihalesinde, blok satış ile halka arz yöntemlerinin bir arada geçerli olacağı belirtiliyor.
Değer tespit ve strateji çalışmaları devam eden Telekom için önümüzdeki aylar içinde ihaleye çıkılması bekleniyor. Telekom'un satışında en az yüzde 51'lik hissenin blok satışı, geriye kalanın ise halka arz ve başka enstrümanlarla devri öngörülüyor. Gelir Ortaklığı Senedi de bu özelleştirmede bir alternatif olarak görülüyor.
1997 yılından bu yana bir türlü özelleştirilemeyen ve mülkiyet hakları konusunda büyük bir toplumsal sorun haline gelen enerji sektörü için ÖİB, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Enerji Bakanlığı, Enerji Üretim AŞ (EÜAŞ), Türkiye Enerji Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ve Hazine Müsteşarlığı ortak bir çalışma yürütüyor.
"Yapılan çalışmaların, sektördeki tüm özelleştirme için sağlıklı bir strateji belirlenmesini amaçladığını" söyleyen ÖİB Başkan Yardımcısı Kenan Işık, "bu amaçla önümüzdeki günlerde uluslararası tecrübe ve etkinliğe sahip bir danışman firma tayini için ihale açılacağını" belirtti.
Işık, "danışman firma seçimi ile ilgili ihalenin Ağustos ayı sonuna kadar bir neticeye bağlanacağını ve özelleştirme yöntem veya yöntemlerinin bu aşamada netleşeceğini" söyledi.
18 işletme daha özelleştirme kapsamında
ÖİB, 2003 yılı ikinci yarı yıl programı çerçevesinde 18 işletme için ihaleye çıkıyor.
Bu ay içinde İstanbul, Kütahya, Samsun ve Gemlik Gübre Sanayi İşletmeleri ile Türk Motor Sanayi İşletmesi'nin özelleştirilmesi için ihale yapılacak.
Ağustos ayında ise SEKA İzmit İşletmesinin yanı sıra Sümer Holdinge bağlı yedi işletme ve TURBAN'a ait Ataköy Marina ve Otelcilik işletmelerinin satış ihaleleri yapılacak.
ETİ Holdinge bağlı Elektrometalurji ve DİVHAN (DivriğiHekimhan madenleri) için de Eylül ayında ihaleye çıkılması planlanıyor.
TÜGSAŞ-Türk Arap Gübre, TÜGSAŞ İstanbul, THYUSAŞ, THY Emek İnşaat ve EBÜAŞ'ın gayrimenkulleri için de ilgili kurumların kendileri tarafından bu yılın ikinci yarısında ihaleye çıkılacak.
Özelleştirme İdaresi ayrıca; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası İMKB, İstanbul Altın Borsası, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Milli Piyango ve Şeker Fabrikaları AŞ gibi kurumları da bu yıl içinde özelleştirme kapsamına alma çalışmalarını yürütüyor.(NK/BB)