Tekel’in Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bulunan altı fabrikası varlık satışı yoluyla özelleştirilecek. İhalede son teklifler bugün (18 Şubat) saat 17:00’ye kadar alınacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın teklif veren grupları yazılı bir açıklamayla duyurması bekleniyor.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Manisa İl Başkanı Hüseyin Yücel, "Sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz ve bağımlılık yapıcı etkisi nedeniyle tütün ve sigara üretiminin ve ticaretinin devlet tekelleri aracılığıyla yapılarak, kontrol altında tutulması gerekli" dedi, özelleştirmeye karşı çıktı.
Açık artırma yapılacak
Teklifler sonrasında firmalarla birebir pazarlık görüşmeleri yapılacak. Yaklaşık 10 gün devam edecek süreç açık artırmayla sonuçlandırılacak.
JTI, BAT, Imperial Tobacco, Korea Tobacco gibi uluslararası sigara şirketlerinin yanı sıra yerli firmalar da ihaleye yoğun ilgi gösteriyor. Bunlar arasında Doğan Grubu, European Tobacco, Mey İçki’yi satın alan Texas Pacific Group, Ali Sabancı’ya ait Esas Holding'le Tekel Toptan Satıcıları Derneği’nin kurduğu SÜPAŞ da var.
Bu kez fonlar da talip
İlk iki ihaleden farklı olarak yabancı yatırım fonları da yerli ortakla teklif vermeye hazırlanıyor. Bunların başında Dubai Investment Group geliyor. Bir grup profesyonel Türk girişimci de Avrupa’nın önde gelen yatırım fonu Cinven'le birlikte teklif verecek.
İlk ihalede Tekel’e 1,1 milyar dolarla en yüksek teklif JTI’dan gelmişti. Ancak bu teklif, değer tespit rakamının altında kaldığı için ihale iptal edilmişti. İkinci ihaleyeyse teklif gelmemişti. Ayrıca alıcılara ödemeyi kolaylaştıracak şartlar getirildi. Taksitli ödemede vade süresinin beş yıla yayılması planlanıyor.
"Çalışanlar özelleştirmeye karşı tek başına mücadele ediyor"
"Özelleştirme karşısında kalan kurumların çalışanlarının kaderi bugüne kadar tek başlarına mücadele etmek oldu" diyen Yücel, sendikal örgütlenmelerinin zaaflı yapısı nedeniyle başarı şanslarının düşük olduğunu belirtti:
"Tekel gibi önemli bir kuruluşun tasfiyesi karşısında çalışanlar, üreticiler, tüketiciler ve diğer kesimler birlikte olmak zorunda."
Yücel'e göre Tekel'in özelleştirmesinin ardından Türkiye şunlarla karşı karşıya kalacak:
- Dünyaca ünlü tütünlerimiz gittikçe yok olacak,
- Tütün üretimi, denetimi ve sigara üretimi, ticareti, tamamıyla çok uluslu dev şirketlerin eline geçecek,
- Amaçları sadece kâr elde etmek olan şirketler daha fazla insanı sigara bağımlısı haline getirerek yaşamlarıyla oynamaktan çekinmeyecek,
- Türkiye ciddi bir gelir kaynağını kaybedecek,
- Topraklarını terk eden her tütüncü ailesi kentlerin varoşlarına yeni işsizler, yoksullar olarak katılacak sosyal dengeyi daha da bozacak,
- Tekel‘in fabrikalarının bulunduğu her il ve ilçe ekonomik ve sosyal sıkıntılar yaşayacak,
- Özeleştirme süreciyle birlikte sayıları 45 binden 13 bine düşen tekel çalışanları işlerini kaybedecek. (GG)