Rum hükümet sözcüsü Kipros Hrisostomidis, "Ankara, protokolü uygulamaz ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımazsa vetoyu kullanacağız" dedi.
Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne katılım için müzakerelere başlayacağına işaret eden Hrisostomidis, Ankara'nın bu aşamada aralarında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin de bulunduğu tüm AB üyesi ülkeleri tanıma yükümlülüğünün bulunduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'a hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, Güney Kıbrıs'ın tanınması yönünde gelen baskılara ilgili olarak "biz 3 ekim müzakerelerinden başka hiçbir şey düşünmüyoruz" dedi.
AB sürecindeki Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını belirten Başbakan Erdoğan, "müzakere süreci ile ilgili karar 17 aralıkta verilmiştir ve bunun dışında herhangi bir başka şart söz konusu değildir. Nitekim bizim için olması gereken diğer 10 ülke ile alakalı Gümrük Birliği'ne yönelik bir teşmil olabilir. Bunu da zaten Türkiye olarak ek protokolle yerine getirmiş vaziyetteyiz" diye konuştu.
Özdemir: Çözümün en büyük engeli Papadopulos
Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Üyesi Cem Özdemir, Türkiye'nin Gümrük Birliği ek protokol imzası sonrası Güney Kıbrıs'ı tanımadığı yönündeki deklarasyona Alman Hıristiyan Birlik Partileri Avusturya ve Fransa'dan gelen tepkilere ilişkin yaptığı açıklamada "Halihazırda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin temsili Rumlarda olmasına rağmen, Kıbrıslıtürklerin tüm bu mekanizmaların dışında tutulduğu net ve açık bir şekilde ortadadır. Kıbrıs'ta çözüme esas engel Kıbrıslı Rumlardır" dedi.
Son günlerde Türkiye-AB süreci ve bu çerçevede Kıbrıs konusunda gündeme gelen tartışmalarda, taraflara konuya adil yaklaşmaları tavsiyesinde bulunan Özdemir, şöyle devam etti:
"Avrupa Birliği'nin de desteklediği Annan planı sadece Kuzey Kıbrıs'ta destek gördü. Papadopulos yönetimindeki Güney Kıbrıs AB'nin desteklediği Annan planına hayır dedi. Güney Kıbrıs'ın Annan planına hayır demesinin nedeni, adanın güneyinde yürütülen yoğun ve maksatlı bilgi çarpıklığı, Birleşmiş Milletler - Avrupa Birliği temsilcilerinin yerel medya ile temaslarının engellenmesidir."
Özdemir, BM'nin Kıbrıs'taki soruna çözüm bulma noktasındaki çalışmalarına dair, Güney Kıbrıs'ın isteksiz davrandığını ve Kıbrıslıtürklerin izolasyonuna son verilmesini istemediğini belirterek "Bu gerçekler, Almanya ve Fransa'daki bazı Türkiye'nin AB üyeliği karşıtları tarafından maksatlı bir şekilde tersine çevrilmeye çalışılıyor" dedi.
Özdemir, Kıbrıs'ta çözümün en büyük engelinin Papadopulos olduğunu savundu.
"Önceleri Kıbrıs'ta, popülist yaklaşımlar Rauf Denktaş tarafından gündeme getiriliyordu. Bu mirası herhalde meslektaşı Tassos Papadopulos devralmış görünüyor. Bu durum karsısında insanlarda öyle bir intiba oluşuyor ki, eskiden Denktaş neyse, şimdilerin Papadopulos'u odur." (KÖ/TK)