IPS İletişim Vakfı/bianet'in düzenlediği Gazeteciler İçin Haber Atölyesi'nin ikinci gününde Özcan Yurdalan’ın Haber Fotoğrafçılığı oturumuna farklı üniversite ve şehirlerden 17 gazeteci ve gazetecilik öğrencisi katıldı.
IPS İletişim Vakfı/bianet 2000'den beri düzenlediği habercilik seminer ve atölyelerini, AtölyeBİA adıyla haber merkezi binasında yer alan yeni ofisinde düzenleniyor.
Atölye BİA seminerlerinin ilki “Gazeteciler İçin Yeni medya atölyesi” 7 – 13 Haziran 2018 tarihleri arasında yapılmıştı.
Gazeteci Tuğrul Eryılmaz’ın verdiği “Gazeteciliğe Giriş” oturumuyla başlayan “Gazeteciler İçin Haber Atölyesi” AtölyeBİA’nın ikinci eğitim etkinliği.
Yurdalan sunumunda basın fotoğrafçılığı alanında dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durdu, fotoğrafçılığın tarihi, geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verdi, fotoğrafın, etikle olan ilişkisine değindi.
Yurdalan: Haber fotoğrafçılığı ince bir iştir
* Fotoğraf bir bilgi ya da fikri yansıtırken doğru anda, doğru mesafeden ve doğru açıdan deklanşöre basılması gerekir.
* Fotoğraf başlı başına bir ‘haber mecrası’dır. Haber fotoğrafı bir olayı temsil eder. Bu olayı aktarırken bir duygu ve düşünceyi karşı tarafa aktarabilmelidir.
* Haber öğesinin üç temel unsuru vardır. Bunlar; metin, görüntü ve resimaltıdır. Fotoğrafçı net bir görüntü elde etmek için bu üç öğeyi göz önünde bulundurmalıdır.
* Fotoğrafçı, tıpkı bir muhabir gibi görselinde tüm detaylara yer vermeli ve fotoğrafın bütünlüğünü koruyabilmelidir.
* Haber fotoğrafının bir künyesi olması gerekir.
Fotomuhabirinin özellikleri
Yurdalan, "Fotomuhabiri olayın içinde olmalı aynı zamanda da nesnel kalabilmelidir. Olayın sınırlarında hem zihinsel hem de fiziksel olarak bulunmalı," diyor.
Katılımcılar atölye bilgileri eşliğinde fotoğraf çekti
Yurdalan, "haber fotoğrafının başarı ölçütü tüketicinin kendisini ne kadar sorgulatabildiğiyle orantılıdır," diyor.
Katılımcılar oturumun ikinci yarısında Atölye BİA ofisinin bulunduğu İstanbul-Çukurcuma ve çevresinde dağılarak fotoğraf çektiler.
Oturum çekilen fotoğrafların tek tek değerlendirilmesi ve fotoğraflarla birlikte haber tartışması yapılarak son buldu.
Özcan Yurdalan hakkında
Fotoğraf çekiyor, belgesel fotoğraf seminerleri veriyors, çocuklarla fotoğraf atölyelerine katılıyor, fotoğraf kuramına ilişkin yazılar yazıyor, uzun yolculuklara çıkıyor. Fotoğraf Vakfı (2000), Nar Fotoğraf Ajansı (2005), Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD/1977) kurucularından.
1980’e kadar çeşitli gazetelerde, dergilerde ve DİSK-Genel İş Sendikası Foto Film Merkezi’nde çalıştı. 1999 yılında çocuklara fotoğraf atölyelerini başlatan ve metodolojisini oluşturan grubun içindeydi.
Sekiz seyahatnamesi, bir seyahat denemeleri kitabı, bir belgesel fotoğraf ve fotoröportaj metodolojisi kitabı bir de “gezi isyanı” sürecini izleyen fotoğrafçıların deneyimlerini içeren kitabı var. 1955, Adana doğumlu.(GA/HK)