Özcan Yurdalan'la gerçekleşen Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi'nde fotoğraf üzerine konuşuldu, katılımcıların Çukurcuma, Beyoğlu, Taksim çevresinden çektikleri fotoğraflar değerlendirildi.
Atölye programının yedinci modülü olan Gazeteciler İçin Haber Atölyesi'nin ikinci günü Özcan Yurdalan ile devam etti. Yurdalan, basın fotoğrafçılığı alanında dikkat edilmesi gereken noktaların üzerinde durdu, fotoğrafçılığın tarihi ve geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verdi.
Atölyenin ilk oturumunda tek fotoğraf üzerinden haber anlatımına odaklanan Yurdalan, katılımcıların yapacağı haberlerde, kullanacakları haber fotoğraflarını çekerken ve haber fotoğraflarının fotoğraf altı yazılarını yazarken dikkat etmeleri gereken noktaları da anlattı.
Haber - fotoğraf ilişkisi
Özcan Yurdalan haber ve fotoğraf ilişkisinde önemli olan noktalara değindi.
- Fotoğraf bir bilgi ya da fikri yansıtır. Dolayısıyla doğru anda, doğru mesafeden ve doğru açıdan deklanşöre basılması gerekir.
- Fotoğraf başlı başına bir haber mecrasıdır. Haber fotoğrafı bir olayı temsil eder. Bir olayı aktarırken karşı tarafa duygu ve düşünceyi de aktarabilmelidir.
- Haber öğesinin üç temel unsuru vardır. Bunlar; metin, görüntü ve resim altıdır. Fotoğrafçı net bir görüntü elde etmek için bu üç öğeyi göz önünde bulundurmalıdır.
- Fotoğrafçı, tıpkı bir muhabir gibi görselinde tüm detaylara yer vermeli ve fotoğrafın bütünlüğünü koruyabilmelidir.
- Haber fotoğrafının bir künyesi olması gerekir.
Bir fotomuhabirin taşıması gereken kriterlerden de bahseden Yurdalan, “Fotomuhabiri olayın içinde olmalı aynı zamanda da nesnel kalabilmelidir. Olayın sınırlarında hem zihinsel hem de fiziksel olarak bulunmalı” dedi.
Atölyenin ikinci oturumunda katılımcılar sahaya çıkarak fotoğraf-hikaye kurgusu oluşturdular. Daha sonra çektikleri fotoğraflara alt başlık üreterek atölyede sundular. (SO)
Özcan Yurdalan hakkında
1955 Yılında Adana'da doğdu. 1977 yılında AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) kurucuları arasında yer aldı. 1980'e kadar eşitli gazetelerde, dergilerde ve DİSK-Genel İş Sendikası Foto Film Merkezi'nde çalıştı. 1999 yılında çocuklarla fotoğraf atölyelerini başlatan ve metodolojisini oluşturan grubun içindeydi.
2000 yılında Fotoğraf Vakfı, 2005 yılında Nar Fotoğraf Ajansı kurucuları arasında yer aldı. Yayınlanmış sekiz seyahatnamesi, bir seyahat denemeleri kitabı, bir belgesel fotoğraf ve fotoröportaj metodolojisi kitabı, bir de "gezi isyanı" sürecini izleyen fotoğrafçıların deneyimlerini içeren kitabı bulunuyor.
Çeşitli kentlerde belgesel fotoğraf seminerleri sürdürüyor, çocuklarla fotoğraf atölyelerine katılıyor, fotoğraf kuramına ilişkin yazılar yazıyor, uzun yolculuklara çıkıyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Gazeteciler için Haber Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi ve Yargı Haberciliği Atölyeleri gerçekleştirildi. 15 Ekim'de Gazeteciler İçin Haber Atölyesi başladı. Atölye 23 Ekim'e kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.