*Görsel: Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi
Atölye BİA’nın 13-15-17 Haziran tarihlerinde düzenlediği ikinci Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi Zoom programı üzerinde, fotoğrafçı Özcan Yurdalan eğitmenliğinde gerçekleşti.
Haber ve belgesel fotoğrafçısı Özcan Yurdalan atölyenin 13 Haziran’da gerçekleşen ilk gün oturumunda katılımcıların atölye çalışması için seçtikleri fotoğrafları değerlendirdi.
Yurdalan: “Fotoğraf altı yazısı fotoğrafın 5N1K'sıdır”
*Özcan Yurdalan seçilen fotoğrafları değerlendirdi
“Fotoğraf altı yazısı çok önemli, yoksa fotoğrafın ne anlattığını okuyucuya, izleyicilere açıklamamış olursunuz” diyen Yurdalan, haber ve fotoğraf ilişkisine değinerek fotoğraf altı yazısının önemine değindi ve şöyle devam etti:
“Bir haber fotoğrafının ne olduğu, ne zaman çekildiği, nasıl servis edildiğini haber fotoğrafının altına yazarsanız yani fotoğrafın alt yazısını oluşturursanız bizler o fotoğrafın bizlere ne anlattığını anlayabiliriz. Fotoğraf bir fikir ürünüdür. Haber fotoğrafında altyazı da fotoğrafın anlatımıdır. Alt yazı fotoğrafın 5N1K’sıdır.”
Yurdalan, daha sonra haber fotoğrafçılığının tarihini, “ilk” fotoğrafı ve fotoğrafın dilini anlattı.
“Dürüstlük, sorumluluk ve bağımsızlık”
*Online Haber Fotoğrafçılı Atölyesi'nde 2.gün
“Habercilikte olduğu gibi haber fotoğrafçılığında da dürüstlük, sorumluluk ve bağımsızlık temel ilkeler arasındadır” diyen Yurdalan, fotoğrafın kendine ait bir dilinin olduğunu ve günümüz insanının bu dile hakim olması gerektiğini söyledi.
Fotoğraf için doğru mesafe, doğru açı ve doğru an unsurları ve haber fotoğrafçılığında ulusal ve uluslararası fotoğraf ajansları atölyenin konuları arasında yer aldı.
Atölyenin 15 Haziran Pazartesi günü gerçekleşen oturumunda katılımcılar çektikleri fotoğraflara fotoğraf altı yazısı oluşturdular. Yurdalan, katılımcıların hazırladıkları çalışmaları değerlendirdi.
Yurdalan, son gün oturumunda görsel haber inşasında temel ve etik ilkeleri, fotoğrafçıların yapması gerekenleri, görsel haberciliğin barış haberciliğine katkısı ve görsel hikayenin elemanlarını anlattı.
“'Ben şu fotoğrafı çektim, çünkü...' diyebilmelisiniz"
*Online Haber Fotoğrafçılığında, görsel hikayecilik konuşuldu
“Görsel habercilik çağın gerektirdiği şekilde, iletişimin birçok dalını içerisinde barındırarak yeni bir hal aldı. Yani haber fotoğrafçılığı aslında artık görsel haberciliğe dönüştü” diyen Yurdalan şöyle devam etti:
“Haberi sözle, görüntüyle, videoyla iletmeniz artık mümkün. Bunların yanı sıra değişmeyen bir şey var aslında; o da haberin inşa edilir bir şey olması.
“Fotoğraflı haber, deklanşöre basılarak oluşacak ve ortaya çıkacak bir şey değildir, dilini de bilmek gerekir.
“Fotoğrafçı, neyin fotoğrafını çektiğinin cümlesini de kurabilmelidir. 'Ben şu fotoğrafı çektim, çünkü…' diyebilmelisiniz. Bu noktada haber ve fotoğraf altı yazısı ilişkisinin açıklanabilir olmasından bahsediyoruz.
“Fotoğrafçı, fotoğrafı sayfa süsü gibi düşünmelidir. Haberi destekleyen yan unsur olmalıdır.”
Fotoröportaj yapmak
Görsel habercilikte, artık fotoğrafçıların kimisinin fotoröportaj yaptığını, kimisinin de görsel hikayeler ve fotoğrafik denemeler yaptığını söyleyen Yurdalan, görsel hikayeciliğin özelliklerini ve fotoröportajın üretim aşamalarını anlattı:
*Konuyu seçmek
*Seçilen konuyu araştırmak, gözlem yapmak, gerekli ilişkileri kurmak
*Çekim yapmak: Doğru mesafe, an ve açı
*Editlemek: Fotoğrafları seçmek ve sıralamak
TIKLAYIN: Özgürlüğe Bağlanan İp: Edirnekapı Kuş Pazarı
TIKLAYIN: Bir Pazar Günü: Galata
TIKLAYIN: İstiklal'de Küçük Bir Zaman Yolculuğu: By Retro
Online Haber Fotoğrafçılığı atölyesi, katılımcıların atölye değerlendirmeleriyle sona erdi. (SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılı boyunca temel ve tematik habercilik atölyeleri devam edecek. 2020 yılı başlangıcında düzenlenen atölyeler şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.