Farklı şehir ve üniversitelerden 12 kişinin katıldığı, 10 Eylül'e kadar sürecek olan "Temel Gazetecilik Atölyesi"nde Özcan Yurdalan “Haber Fotoğrafçılığı” sunumu yaptı.
"Fotoğraf alt yazısı mutlaka gerekli"
Gazetecilikte fotoğrafın ve görsel ögelerin önemini vurgulayan Yurdalan, görsel haberlerde fotoğraf alt yazısının mutlaka gerekli olduğundan bahsetti ve şunları söyledi:
"Fotoğraf, altına yazılan yazıyla bir anlam kazanır. Altyazıda gerçeği, güvenilir ve doğru bir şekilde vermeliyiz. Fotoğraf, gazetecilerin fikrini taşıyan bir mecradır. Görüntü ile gerçek arasında ters bir ilişki vardır. Altyazı fotoğrafın anlamını değiştirebilir. Bu yüzden fotoğraf, mutlak bir gerçeği göstermez. Fotoğrafçının görebildiği kadarıyla hakikati gösterir.”
Haber fotoğrafçılığının temel ilkeleri
Yurdalan, haber fotoğrafının bilgi, tanıklık ve haber iletme aracı olan bir fikir ürünü vurgulayarak, dürüstlük, sorumluluk ve bağımsızlığın, haber fotoğrafçılığının temel ilkeleri olduğunu belirtti.
Yurdalan, şöyle devam etti:
* “Fotoğrafçı, fotoğraf süreciyle ilgili açık ve şeffaf olmalı. Fotoğraf hikayesinin haberdeki dizilişi, olayları doğru ve adil bir biçimde temsil etmeli.
“Fotoğrafçı, haberine ve okuruna karşı dürüst olmalı. Haberci, bağımsız olmalı. İnandığına aykırı olsa bile tespitlerini yayınlama iradesini kullanmalı. Fotoğrafçı, çektiği fotoğrafın, hakikatle örtüşmesinden, gerçeği doğru temsil etmesinden sorumludur.”
Fotoğrafçı, etik ilkelere dikkat etmeli
* Fotoğrafçılar etik ilkelere dikkat etmeli. Fotoğrafçı, çektiği fotoğrafın bütünlüğünü korumalı. Fotoğrafçı, fotoğraf alt yazısının doğrulundan emin olmalı.
* Fotoğrafçı, foto hikayesinin doğru ve adil biçimde temsil edildiğinden emin olmalı. Fotoğrafçı, fotoğrafın oluşturma sürecinde şeffaf olmalıdır."
Sahadan fotoğraflar
Yurdalan, sunumunda Türkiye ve dünyadaki ünlü fotoğrafçılara ve fotoğraf ajanslarına da değindi. Tek fotoğraf üzerinden haber anlatımına odaklanan Yurdalan, yapılacak haberlerde fotoğraf çekerken ve haber fotoğraflarının fotoğraf altı yazılarını yazarken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
Daha sonra katılımcılar sahaya çıkarak fotoğraf-hikaye kurgusu oluşturdular. Beyoğlu - Çukurcuma çevresinde çektikleri fotoğrafların, künyelerini oluşturarak atölyede sunumlarını gerçekleştirdiler. Katılımcıların hazırladığı fotoğraflar bianet'te yayınlanacak.
Temel Gazetecilik Atölyesi programı şöyle;
6 Eylül Cuma / Hak Odaklı Habercilik - Gazeteci Demet Bilge Erkasap
- Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik - Gazeteci Evrim Kepenek
- Barış Gazeteciliği - Gazeteci Murat Utku
- Kuşaktan Kuşağa Gazetecilik Hikayeleri - Timur Soykan
7 Eylül Cumartesi / Haber Atölyesi - Gazeteci Esra Açıkgöz ve Gazeteci Demet Bilge Erkasap
9 Eylül Pazartesi / Dijital Mecra Kullanımı - Pınar İlkiz
10 Eylül Salı / Haber Değerlendirmesi&Sertifika Töreni (SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda, Aralık sonu itibariyle sekiz atölye 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019 yılı Şubat ayında (11-18 Şubat - 20-27 Şubat) iki "Temel Gazetecilik Atölyesi", 27-28 Nisan'da Kürtçe Habercilik ve Çeviri Atölyesi, Mayıs ayında ise Dijital Güvenlik Atölyesi , Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi ve Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, 14-21 Haziran ve 22-29 Temmuz tarihlerinde de Temel Gazetecilik Atölyesi düzenlendi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
Özcan Yurdalan hakkında
1955 Yılında Adana'da doğdu. 1977 yılında AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) kurucuları arasında yer aldı. 1980'e kadar eşitli gazetelerde, dergilerde ve DİSK-Genel İş Sendikası Foto Film Merkezi'nde çalıştı. 1999 yılında çocuklarla fotoğraf atölyelerini başlatan ve metodolojisini oluşturan grubun içindeydi.
2000 yılında Fotoğraf Vakfı, 2005 yılında Nar Fotoğraf Ajansı kurucuları arasında yer aldı. Yayınlanmış sekiz seyahatnamesi, bir seyahat denemeleri kitabı, bir belgesel fotoğraf ve fotoröportaj metodolojisi kitabı, bir de "gezi isyanı" sürecini izleyen fotoğrafçıların deneyimlerini içeren kitabı bulunuyor.
Çeşitli kentlerde belgesel fotoğraf seminerleri sürdürüyor, çocuklarla fotoğraf atölyelerine katılıyor, fotoğraf kuramına ilişkin yazılar yazıyor, uzun yolculuklara çıkıyor.