Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “8 Nisan Dünya Romanlar Günü”nün Türkiye’de de Dünya Romanlar Günü olarak kabul edilmesi için kanun teklifi verdi.
"Strateji belgesi nerede?"
Purçu, Meclis’te de yaptığı konuşmada hala Roman stratejisini açıklamayan AKP hükümetine seslenerek bir an önce Romanların sorunlarına çözüm getirecek bu belgenin açıklanarak uygulanmasını istedi.
“Strateji belgesi yok ortada. 8 Nisan’da açıklanacak dendi. Futbol topu gibi Romanların sorunları oradan oraya öteleniyor. Stratejide eylem planı da olmalı. Bütçesi olacak ki samimiyetini göreceğiz.
"9 milyarlık fon ne yapılıyor?"
"Ayrıca AB’den 9 milyon Euro fon geldi. Bakanlık bunu özel bir şirkete ihale etti. 6 ay oldu herkes maaş alıyor ama 1 tanesi Roman mahallesine gelip de Roman çocuklarına bir şey yapalım demedi. Böyle planlama olmaz. Son kuruşuna kadar Romanlara harcanmalı.”
AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Purçu da Romanlar da başımızın tacı. Hükümet Roman açılımı için çalışmalarını sürdürüyor” demekle yetinerek stratejiye dair bilgi vermedi.
Dünya Roman Günü teklifi
CHP İzmir Milletvekili Purçu kanun teklifi gerekçesinde Dünya Roman Günü'nün tarihçesini hatırlattı:
* 8 Nisan 1971’de, farklı ülkelerden Romanlar Londra’da bir araya gelmiş, ayrımcılıkla mücadelede işbirliğini teşvik etmek, Romanların sorunlarını tartışmak üzere ilk kez Uluslararası Roman Kongresi toplanmıştır. 1978 yılında 2. Dünya Roman Kongresi 26 ülkeyi temsilen katılanlarla 60 delege ve ek gözlemciyle gerçekleşmiştir.
* 1990 yılında düzenlenen 4. Uluslararası Roman Kongresi’nde 8 Nisan tarihi "Dünya Romanlar Günü” olarak kabul edilmiştir. 1990 yılından itibaren alınan kararla her yıl 8 Nisan Dünya Romanlar günü olarak kutlanmaktadır. 8 Nisan, 2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından soykırıma uğratılarak katledilen ve sayısı tam olarak bilinmeyen Romanların anısına dünyanın her yerinde yaşayan Romanlara ithaf edilmiştir.
* Dünya Romanlar Günü tek başına Roman kültürünü kutlamakla sınırlı olmayıp Roman vatandaşlarımızın hayatın her alanında yaşadığı baskı ve dışlanmışlık konusunda farkındalık yaratıldığı, birlik ve mücadelenin, yan yana bir arada yaşayabilmenin vurgulandığı bir gündür. Bu gün, ayrımcılığa karşı hareket etmek, politikalar geliştirmek, birlik ve dayanışmanın gücünü ortaya koymak açısından manidardır.
* 8 Nisanın ülkemizde Romanlar Günü olarak kabul edilmesi teklifi; 8 Nisanda kamu kurum ve kuruluşlarının sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla tören düzenlemesini, “Roman kültürünün tanıtılması ve sorunlarının görünür kılınması” konusunda farkındalık çalışmaları yapmasını içeriyor. (NV)