Bu ülkede bu türden baskıların ilk kez yaşanmadığını açıklayan Paris merkezli uluslararası basın özgürlüğü örgütü Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'a çağrı yaparak, halkın haber alma hakkının kısıtlanmamasını ve söz konusu baskı politikalarına son vermesini istedi.
"Ya işten at, ya sen görevini bırak"
Temmuz ayının ilk yarısında bir davet üzerine bir Cumhurbaşkanlık yetkilisiyle görüşen hükümet denetimindeki "Pravda Vostoka" gazetesi yazı işleri müdürü Alişar Usmanov'dan, Cemiliye Aipova ve Olga Fazilova'nın işine son vermesi istendi.
İki gazeteci de, özgür yayın yapan www.tribune-uz.info İnternet sitesiyle de dayanışma içerisinde oldukları için baskılar sonucu işlerini kaybettiler. Sitenin yayını, İnternet Erişim Sağlayıcı şirketince Temmuz'da engellendi.
RSF'nin edindiği bilgilere göre, Alişar Uslanov'a "Bazı gazete çalışanlarının siyasi olarak az güvenilir oldukları" söylendi. Cumhurbaşkanlık görevlisi gazeteci ya bu gazetecilerin işine son vermesini ya da yazı işleri müdürlük görevini bırakmasını talep etti.
Kara liste medya kuruluşları dolaşıyor
Aynı aç içerisinde resmi UZA Haber Ajansı'nın (www.uza.uz) Taşkent muhabiri Atabek Amankulov görevinden alındı. Dış haberler servisi müdürü Enver Babayev, bu gelişmeyi, Amankulov'un "Radio Free Europe/Liberty" yayın kuruluyla işbirliği yapmasına dayandırdı. Amankulov, yetkililerin bu radyoyu kapattığı Ocak ayından bu yana işsiz.
Özbekistan'da bağımsız ve yabancı medya kuruluşlarına çalışan gazetecilerin yer aldığı "kara liste", özel ve resmi tüm medyaya gönderiliyor. Bu listede yer alanlar, ya bir daha iş bulamıyor ya da ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor. (EÖ)