Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ölümüyle ilgili iddialar üzerine soruşturma yürüttüğü 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarının açılarak inceleme yapılmasına karar verdi.
Gazetelerdeki haberlere göre, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın mezarın açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazdı.
Mezar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gözetiminde açılacak.
Adli Tıp Kurumu, Özal'ın kesin ölüm nedenine ilişkin inceleme yapacak.
"Kürt sorununun çözümüne yaklaşılmıştı"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün isteğiyle Haziran ayında hazırlanan Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporunda da Özal'ın ölümünün şüpheli olduğu tespiti yapılmıştı.
Raporda Özal'ın mezarının açılıp otopsi yapılması gerektiği belirtiliyordu.
2010 yılından beri süren çalışmanın sonunda tamamlanan raporda Özal'ın ölümünün uzun süreli devam eden ağır bir hastalık neticesinde ya da beklenen bir ölüm olmadığı belirtildi.
Eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Fatma Kurtulan da Özal'ın ölümünün araştırılması için Meclis komisyonu kurulmasını istemişti.
Kurtulan, 28 Şubat 2010'da verdiği dilekçesinde, Özal'ın ölümünün Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümüne yaklaşıldığı sırada gerçekleştiğini savundu; ölümünün gerçek nedeninin araştırılması gerektiğini belirtti.
17 Nisan 1993'te kalp krizinden hayatını kaybettiği açıklanan Özal ile ilgili, önergede şu ifadeler yer alıyordu:
"Özal, cumhurbaşkanlığı görevi süresince, bu konudaki niyetini destekleyen görüşlerini daha açık bir şekilde ifade etmeye başladı ve Kürt sorununun çözümüne yönelik 'sorunun tüm aktörleri ile ortaklaşan' bir çaba içerisine girdi."
"1992'de Başdanışmanı Kaya Toperi ve Başyaveri Albay Arslan Güney'e bir Kürt raporu hazırlatarak, bu raporu Milli Güvenlik Kurulu (MGK) gündemine getirdi. Sorunun çözümünde siyasi aktörlerin rol alması gerektiğini, askeri ve güvenlik önlemeleriyle çözülemeyeceğini belirtti. 'Federasyonu tartışabiliriz' dedi; Kürt liderlerle ilişki kurup onları Türkiye'ye davet etti." (AS)