Oyuncular Sendikası, 23 Eylül Cuma günü "İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Açısından Sahne, Perde, Ekran Oyuncuları" başlığıyla bir sempozyum düzenledi.
Oyuncuların çalışma hayatındaki sorunlarının masaya yatırıldığı sempozyumun diğer paydaşları ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Karşılaştırmalı İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uygulaması ve Araştırma Merkezi'ydi.
Toplantı Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Vahide Perçin ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kübra Doğan Yenisey'in açılış konuşmaları ile başladı.
Oturumlarda; Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, Doç. Dr. Ece Baş Süzel, Dr. Öğr. Üyesi Seda Ergüneş Emrağ, Dr. Öğr. Üyesi Barış Mutlay, Dr. Eda Çataklar, "İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunda Oyuncu" kitabının yazarı Av. Dr. Aysel Gülle gibi isimler söz aldı.
Yabancı konukların katkılarıyla başta Almanya, Fransa olmak üzere dünya çapında oyunculuk sektörü ile ilgili uygulamalar üzerinde duruldu.
"Sahne, Perde ve Ekran Oyuncularının Çalışma Koşulları ve Sosyal Güvenliği" üzerine yapılan alan araştırması da paylaşıldı.
Oyuncu sözleşmesine Yargıtay'ın bakışı, oyuncuların ek madde 6 kapsamındaki sosyal sigortalılığı, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre oyuncuların 'icracı' kimliği ve hakları, işverenin oyuncuların icrası üzerindeki kullanım yetkisi gibi konu başlıkları üzerinde duruldu.
"Yanlış uygulamalar, doğruymuş gibi yansıtılıyor"
Toplantıda sektördeki düzensizliğin, kuralsızlığın ve pratikteki yanlış uygulamaların doğruymuş gibi yansıtılmasının sorunların artarak devam etmesine yol açtığını belirten Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Sercan Gidişoğlu, olması gereken sistemle sektördeki yanlış uygulamaların karşılaştırmasını yaptı.
Yönetmen ve Film Yapımcısı olan Hüseyin Karabey ise bir yapımcının gözünden dizi ve film sektörü üzerine konuştu.
Sempozyumda, sektörde can güvenliğinin sağlanmaması, çalışma koşulları ve çalışma saatlerinin ağırlığı, ücret ve telif alacakları ile ilgili sorunlar ile sosyal güvenlik sorunları üzerinde duruldu.
Türkiye'de kültür-sanat alanındaki sorunlara yer veren hukuki kaynakların ve doktrin çalışmalarının az sayıda olması sebebiyle, yapılan bu toplantının ve sunulan tebliğlerin sektör özelinde önemli bir karşılık bulması bekleniyor. Toplantının çıktıları konuyla ilgilenen herkesin bilgi edinebilmesi amacıyla kitap haline getirilecek.
(AÖ)