Oyun Sandalı ekibi emek, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs için yeni bir marş hazırladı.
Marx ve Engels'in eseri "Manifesto"nun finali için yazılan "İşçiler Birleşin" marşı ve klibi bu akşam 19.00 itibari ile Oyun Sandalı'nın sosyal medya hesaplarından izlenebilecek.
Oyun Sandalı ekibi olarak emek, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs için yeni bir marş hazırladık. Sözleri Harun Güzeloğlu'na, bestesi Dengin Ceyhan'a ait olan İşçiler Birleşin marşının BSM tarafından hazırlanan klibi bu akşam 19.00'de sosyal medya hesaplarımızda olacak. pic.twitter.com/5RrEW5nE88
— Oyun Sandalı (@OyunSandal) April 30, 2021
"Parçası olduğumuz işçi sınıfı mücadelesine katkımız olsun" diyerek paylaşılan marşın sözleri Harun Güzeloğlu'na, bestesi ise Dengin Ceyhan'a ait.
"İşçiler Birleşin" marşının klibi ise Bağımsız Sinema Merkezi tarafından hazırlandı.
Cansu Fırıncı'nın oynadığı, Harun Güzeloğlu'nun uyarlayıp yönettiği Manifesto oyunu Karl Marx ve Friedrich Engels'in 1848 Şubatında yayınladıkları "Komünist Parti Manifestosu"nun G. Doğan Görsev tarafından yapılmış çevirisini esas alıyor.
“İşçiler Birleşin” saat 19.00’da yayınlanıyor... pic.twitter.com/KU6X6qjL6W
— Dengin Ceyhan (@CeyhanDengin) April 30, 2021
Oyun Sandalı ekibinin Manifesto hakkında yazdıkları kısa tanıtım şöyle:
"Dünyada neredeyse her dile çevrilen, basımı ve dağıtımı yüzlerce kez yasaklanan, onlarca kez toplatılan bu kitap bizce hâlâ güncelliğini koruyor. Yazıldığı yüzyıldan bu yana tarihin akışı içerisinde çok büyük toplumsal değişiklikler olsa da, metnin temel tartışması olan 'ezenler' ve 'ezilenler' arasındaki kavga sürüyor. Birileri hiçbir zaman tüketemeyeceği servetlere sahip olurken, dünyada yeterince beslenemeyen, temel insani ihtiyaçlarına ulaşamayan, okul yüzü dahi göremeyen yüz milyonlarca insan yaşıyor.
"Dünyamız şirketlerin para kazanma hırsı yüzünden can çekişiyor. Kadınların eşitlik mücadelesindeki kazanımları birer ikişer ellerinden alınmaya çalışılıyor. Çocuk işçilik gün geçtikçe artıyor. Emekçiler emeklilik haklarını dahi kaybediyor. Daha saymakla bitmeyecek yüzlerce çarpıklık... İnsanlık ve yaşam bu sömürüyü hak etmiyor. Kapitalizmin dünyayı bir felakete doğru sürüklediğini daha 18. yüzyılın ortalarında gören iki büyük düşünürün bu 'uyaran;' eserini, çevre felaketlerinin eşiğinde yaşayan 21. yüzyılın insanlarıyla tiyatronun olanaklarını kullanarak buluşturmak istedik. Felaketin eşiğindeyken Marx'ın şu sözü hâlâ çok kıymetli, 'Filozoflar şimdiye dek dünyayı çeşitli şekillerde yorumlamışlardır; oysa asıl mesele dünyayı değiştirmektir.'"
(AÖ)