Çocuğun hayatında oyunun ve oyun alanlarının güvenliğini önemseyen cocukdostu.org ekibi Oyun Alanları Güvenliği Haftası kapsamında bir etkinliğe imza attı.
Amerika merkezli Ulusal Oyun Güvenliği Programı (NPPS), Oyun Alanları Güvenliği Haftası'nı kutlamak için ABD'ye çağrıda bulunurken, cocukdostu.org ekibi de Türkiye Oyun Alanları Güvenliği Haftası kapsamında "daha güvenli oyun alanları" için çağrıda bulundu.
22 Nisan'da gerçekleştirilen etkinlik öncesinde ebeveynleri bilgilendirmek adına paylaşımlarda bulunuldu. Ayrıca herkesin mahallesindeki parkın fotoğraflarını çekmesi ve oyun alanıyla ilgili söylemek istediklerini #güvenlioyna ve #park etiketleriyle yayınlamaları istendi.
Etkinlik kapsamında söyleşiye ev sahipliği yapan Bahçeşehir Güzelbahçe Kampüsü 3. sınıf öğrencileriyle de "Çocuk Dostu Oyun Alanları Tasarım Atölyesi" projesinin ilk aşaması gerçekleştirilmiş oldu.
"Çocuk, mimari ve katılım" konularında çalışan, çocuklarla deneyimleri olan cocukdostu.org Danışma Kurulu üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Sivri Gökmen ile "Çocuk Dostu Kent" söyleşisi düzenlendi.
Çocuklar, mimarlar, ebeveynler ve eğitimcilerin katılım gösterdiği söyleşide, "Çocukların gözünde şehrin oyun alanı tasarımları nasıl? Çocuk dostu bir kent nasıl olmalı?" sorularına yanıt arandı.
"Daha erişilebilir parklar"
Doç. Dr. Hikmet Sivri Gökmen, "Pusetiyle yürüyen bir anneye, bastonu ile yürüyen bir yaşlıya, bisikletle dolaşan herkese fayda sağlamış oluyoruz, çocuklara yönelik düzenlediğimiz her şey bütün topluma faydalı oluyor" ifadelerini kullandı. Çocuk Dostu Kent bağlamında parkların çocuklar için daha erişilebilir ve kapsayıcı alanlara dönüştürülmesine vurgu yaptı. Çocuğun hakkı olan, oyunun daha kapsayıcı, sağlıklı ve mutlu bir şehir için güçlü bir neden olduğunun altını çizdi.
"Çocuklar için, çocuklarla birlikte değişim"
Cocukdostu.org kurucusu Elif Gürkan ise çocukların güvenliğine, sağlığına, gereksinimlerine, hayallerine, önceliklerine, fikirlerine, kararlarına kısacası "çocuğa duyarlı" olmasını gözettiklerini, bu anlamda çocukların kamusal alanlardan biri olan parkları kullanma ve kullanma haklarını tanıyan, koruyan politikalar gerektiğini aktardı. Bu politikanın geliştirilebilmesi için çocuklar için, çocuklarla birlikte değişim ve dönüşümü sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
Gürkan, parkların sorunlarının bir kişi ya da kurumla değil herkesin takibi ve desteği ile çözüleceğini belirterek, "Oyun alanlarının ekipmanlarında dikkat edilmesi gereken noktaları biliyor olmamız o parka ait birincil şartı yani güvenliği beraberinde getirecektir. Bunun takipçisi olmamız ise Çocuk Dostu oyun alanları yaratma konusunda bir adım olacaktır. Çocuklarımızın güvenliği söz konusu ve bizler o parklar için geri bildirim mekanizmalarımızı kurmalıyız. Yani takip etmeli ve haberdar olmalı, haberdar etmeliyiz." dedi.
Ebeveynler ile yapılan paylaşımlarda fotoğraflarını çektikleri parkın sorunlarını kırmızı, isteklerini ise yeşil çerçeveye alarak belirtmeleri istendi.
cocukdostu.org ekibinden güvenli oyun alanı tavsiyeleriBir oyun alanını çok sayıda başlık üzerinden değerlendirmek mümkün. Darbe emilim kapasitesi düşük beton, asfalt, çim zeminden uzak durmak gerekiyor. Örneğin, oyun alanları zeminleri için önerilen kum, uzun süre bakımı yapılmadığında sertleşir ve sert bir inişle yaralanmalara sebep olabilir. Bu nedenle zemin kum ise bakımının yapılmış olduğundan emin olmalısınız. Ağaç yongaları karmaşık göründüğü, tekerlekli sandalyelerin erişimini zorlaştırdığı ve parçalanarak oyun alanından hızla uzaklaştığı için tartışmalı bir seçenek gibi görünüyor. Yine önerilen bezelye çakıl, yutma tehlikesi nedeniyle küçük yaş gruplarına uygun görünmüyor. Sağlıklı ve güvenli olan kum, bezelye çakıl, ağaç yongası farklı yaş grupları için aynı şekilde güvenli olmayabiliyor. Bu nedenle yine çocukların gereksinimlerine (yaş vb.) uygun bir zemin, güvenliği yanı sıra kapsayıcılığı da artıracaktır. Oyun alanlarının güvenli olup olmadığını nasıl anlarım?Çocuğumuzun oyun oynadığı parkta salıncak yüksekliği, merdiven genişliği, basamak derinliği, kaydırağın eğimi, ekipmanlar arası uzaklık uygun standartlarda mı? Yoksa gittiğimiz parkta durum neyse ona mı tabi oluyoruz. Yaşanan kazalardan sonra çocuğumuzun oynadığı parkın standartları sağlayıp sağlamadığını kontrol etmek daha da önem kazanıyor. Çoğunlukla da yetkililere durumu bildirmek yerine parka tekrar gitmemeyi tercih ederek önlem alıyoruz. |
(AÖ)