Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS'de şifreleme tekniğiyle doğru yanıtların bulunabildiği iddialarıyla sınavın iptal edilemeyeceğine inanıyor.
"İptali gerektirecek hiçbir olgu yoktur. Danıştayın sınavı iptal etmesi halinde buna saygı duyacağız ve sınavı en kısa sürede yapacağız. Bir sonraki sınavda sistemi daha da geliştireceğiz. Basına garip kitapçık vermeyeceğiz. Daha titiz davranacağız."
Sınav Konya'da davalık
27 Mart'ta ÖSYM'nin düzenlediği YGS sınavında ) bir şifreleme tekniğiyle soruların okunmadan doğru yanıtların bulunabileceğine dair iddialar üzerine Konya'da lise öğrencisi 18 yaşındaki M.A.O, ÖSYM hakkında Danıştay'a dava açmıştı.
M.A.O.'nun avukatı Ahmet Gürol Şağban, sınavın iptali için başvurduklarını ve sınavla ilgili iddialardan müvekkilinin psikolojik olarak etkilendiğini söylemişti.
"Anayasamızın 10. maddesine göre, devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine göre hareket etmek zorundadır. Dolayısıyla eğer böyle bir şifreleme tekniği sınava giren bir kısım adaylara verilmiş ise soru kitapçıkları da bu şifreleme tekniğine göre hazırlanmışsa büyük bir yolsuzluk ile karşı karşıyayız demektir." diyen Şağban yaptığı açıklamada 2011 YGS'nin bu sebeple anayasaya aykırı olduğunu iddia etti.
Bakan Çubukçu: İşi uzmanlarına bırakalım
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise şifre iddialarına "Lütfen gençlerimizin hayallerini hiçe saymayalım. Bu konuda cahillik düzeyinde diyebileceğim açıklamalardan kaçınalım. İşi, uzmanlarına ve yargıya bırakalım. Gençlerimiz bize güvensinler, aileler bize güvensinler." diyerek cevap verdi.
Demir: Bir daha basına kitapçık vermeyeceğiz
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ise "İptali gerektirecek hiçbir olgu yoktur. Danıştayın sınavı iptal etmesi halinde buna saygı duyacağız ve sınavı en kısa sürede yapacağız. Bir sonraki sınavda sistemi daha da geliştireceğiz. Basına garip kitapçık vermeyeceğiz. Daha titiz davranacağız."dedi.
ÖSYM'den yapılan son açıklamada ise Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ensar Gül "Kişiye özel kitapçık programımız başarılıydı. Ancak Meteksan'da kitapçıkların hazırlanışı sırasında programın bir kısmı eksik çalışmış. Şıkları ve soruları rasgele dağıtması gerekirken, hep aynı kalıbı kullanmış. Biz de 6 Nisan gecesi fark ettik." dedi. (EÖ)