Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, COVID-19 pandemisinin aşı ile biteceği beklentisinin gerçek olmadığını açıkladı.
Özlü, paylaştığı bir makaleden de alıntı yaparak “Maske kullanmak, Covid-19’a kaşı aşı işlevi görebilir. Maske kullanan kişiler, daha düşük viral yüke maruz kalarak, asemptomatik olarak hastalığı geçirip, bağışıklık kazanabilir. Bunu destekleyen gözlemler var. Maske ağır hastalığı ve ölümü azaltıyor” dedi.
“Kısa zaman için gerçekçi bir hedef değil”
Prof. Dr. Özlü’nün sosyal medyadan aşıyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
“‘Aşı bulunacak, salgın bitecek’ beklentisi gerçekçi değil. Çiçek, çocuk felci, kızamık gibi tam ya da büyük oranda kontrol sağlayan olumlu aşılama örnekleri var. Ancak bunun için aşının çok etkili, örneğin, aşılanan popülasyonun yüzde 90-100’ünü koruması gerekiyor.
“Aynı zamanda güvenli, yani ciddi yan etkilerinin olmaması ve virüsün tehdit ettiği herkesin, her ülkenin aşıya ulaşabilmesi için ucuz olması da gerekiyor.
“Küresel bir salgını durdurmak için yüzde 100 koruyan bir aşının bile, en az 5-6 milyar insana yetecek dozunun üretilebilmesi, öyle hemen 6 ayda, 1 yılda olabilecek bir şey değil.
“Diyelim ki ürettiniz, 5-6 milyar insana ulaşıp, aşıyı uygulamak hiç kolay değil. Örneğin, grip aşısı yıllardır elimizde var, ancak ülkemizde aşılanması gereken hedef kitlenin henüz üçte biri bile aşılanamıyor.
“Sonuç: aşılama ile kalıcı veya geçici bir süre bireysel olarak kendimizi koruyabiliriz belki; ancak aşılamayla salgını durdurabilmek, kısa zamanda başarılabilecek gerçekçi bir hedef olarak durmuyor.”
TIKLAYIN - Son 24 saatte 1527 yeni vaka, 57 ölüm
(AS)