İyileşmesi için ilik nakli gereken 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı için, İzmir’de başlayan ve Türkiye’ye yayılan kampanya, Almanya’ya da ulaştı.
Çok nadir görülen bir tür lösemi hastalığı olan JMML tanısı konulan küçük kızın Frankfurt yakınlarındaki Bad Homburg’da yaşayan anneannesi ve diğer akrabalarının girişimleriyle başlatılan kampanya, Alman Kızıl Haçı (DRK) ve Kemik İliği Bağışçıları Data Bankası (DKMS) tarafından da destekleniyor.
Tükürük numunesi alınacak
Kampanya kapsamında ilk etapta Almanya’nın üç yerinde geçici kurulacak geçici istasyonlarda potansiyel kemik iliği bağışçılarından tükürük numunelere toplanacak.
Düzenlendiği yerlerdeki yerel yönetimlerinin de desteğini aldığı için bu istasyonlardan ikisi kent merkezlerindeki kamu binalarında düzenlecek.
Bunlardan ilki bugün Bad Homburg’da, yarın da Ulm yakınlarındaki Giengen kasabasında kurulacak, önümüzdeki cuma günü de Aalen yakınlarındaki Heidenheim kasabasında tekrarlanacak. Türkiye’dekinden farklı olarak uygun kök hücre taraması Almanya’da potansiyel bağışçılardan alınacak tükürük numuneleri üzerinde yapılıyor.
Kampanyanın önünümüzdeki günlerde benzer durumdaki diğer çocukları da kapsayarak, Almanya’nın diğer bölgelerinde tekrarlanması için çalışmalar sürüyor.
Öykü için yardım çağrısı
Öykü Arin’in Almanya’daki akrabalarının girişimleriyle yürütülen kampanyayla ilgili çağrı şöyle:
“Sevgili dostlar;
"Bu bir yardım kampanyasıdır, belki bugün küçük yavrumuz Öykü Arin için, belki de yarın bir başka Öykü için olacaktır.
"Lösemi hastalığı, tek çaresi ilik nakli olmakla birlikte tedavisi uzun süren pahalı bir hastalıktır. Küçük yavrumuza ve nakil bekleyen diğer hastalarımıza umut olacak ilik belki sizde mevcuttur.
"Bu sebeple Heidenheim ve Aalen civarında ikâmet eden, kök hücre bağışı yapmak isteyen herkesi 9 Aralık 2018 pazar günü ve 14 Aralık 2018 Cuma günü, Bad Homburg ve çevresini de 8 Aralık cumartesi günü, iyilik seferberliğine katılmaya bekliyoruz. Küçük bir doku (tükürük) örneği ile hayat kurtarabiliriz.
"10 milyon artı birinci kişide bulunabilir"
"Lütfen kampanyaya katılım sağlayarak destek olalım. Belki aranan hayat sizdedir. Aynı zamanda bulunduğunuz şehirlerdeki DEUTSCHE STAMMZELLSPENDENDERDATEI kurumlarına giderek ya da internet sayfasi üzerinden (www.deutschestammzellspenderdatei.de) kendinizi kayıt ettirerek de, kök hücre bağışı yaptırabilirsiniz.
"Bu test KAN ALMA işlemi değil sadece tükürük ile yapılmaktadır. Ayrıca kampanyamıza bağış yaparak maddi katkıda da bulunabilirsiniz.
"Gönüllü olarak yardım etmek isteyenler de bu kampanyalarda görev alabilirler veya bulundukları şehirlerde bizimle birlikte kök hücre bağışı kampanyası düzenleyebilirler. 10 milyon kişide olmasa da belki 10 milyon artı birinci kişide bulunabilir, lütfen sağduyulu olalım ve destek olalım.”
Almanya'da potansiyel 8 milyon bağışçı
Küçük Öykü’nün ailesiyle birlikte yaşadığı İzmir’de başlayan kampanya Türkiye’de de devam ediyor. Bu alanda uzun yıllardır faaliyet gösteren Frankfurt merkezli Kanserli Çocuklara Yardım Derneği’nin yetkililerinden Nilgün Gergin, Almanya’da gerçekleştirilen kampanyanın çok önemli olduğunu belirterek, “Çünkü bu ülkedeki kök hücre bankalarında kayıtlı potansiyel kemik iliği bağışlayıcısı sayısı Türkiye’dekinin çok daha üstünde” dedi. Türkiye’de bu alanda yürütülen çalışmaların oldukça yeni olduğunu hatırlatan Gergin şöyle devam etti:
“Almanya’daki Kemik İliği Bağışçıları Kayıt Merkezi’nde (ZKRD) kayıtlı potansiyel bağışçı sayısı 8 milyonu aşıyor. Ne kadar çok potansiyel bağışçı olursa, uygun kemik iliğine ulaşma şansı da o kadar artıyor. Bunlar arasında da küçük Öykü’ye uygun kemik iliği bağışçısı çıkabilir. Gönüllülerin yürüttüğü bu kampanyalar çok değerli.
"Kök hücre bağışında bulunanlar, potansiyel bağışçı olarak hem küçük Öykü’ye, hem de benzer durumdaki başka insanların hayatta kalmalarına katkıda bulunabilir. Ayrıca kök hücre ya da kemik iliği uyumunda coğrafi etnik köken çok önemli bir faktör. O nedenle Türkiye kökenli göçmenlerin bu tür bağış kampanyalarına katılması çok önemli.”
Türkiye’deki ilk doku bankası TÜRKÖK (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi) 2015 yılında Sağlık Bakanlığı ve Kızılay tarafından kuruldu. Başta kemik iliği kanserleri, lenfomalar ve bağışıklık yetersizlikleri olmak üzere birçok hastalığın tedavisine katkı amacıyla kurulan TÜRKÖK’e kayıtlı kemik iliği bağışçısı sayısı giderek artıyor, ancak henüz 500 bin hedefine ulaşılamadı.
Bir küçük çocuk hastalığı JMML
İzmir’de yaşayan Yazıcı ailesinin küçük kızı Öykü’ye çok seyrek görülen Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) tanısı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen muayeneler sonucu konulmuştu.
Çoğunlukla 2 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda görülen JMML’nin tedavisi kemik iliği nakli gerekiyor.
Kampanyaya yaşı 18 ile 50 arasında olan, sarılık, AIDS, kanser gibi hastalıkları olmayan, sürekli ilaç kullanmayan herkes potansiyel bağışçı olarak katılabilir. Toplanan kök hücre bilgileri ZRKD’de kaydedildiği için tedavisi için kemik iliği nakli bekleyen başka kişiler açısından da hayat kurtarıcı önemde.
Kampanya toplanan tükürük numunelerinin laboratuvarda incelenmesinde ortaya çıkacak masrafların karşılanmasında kullanılmak üzere bir parasal bağış çağrısı da içeriyor. Her bir numunenin incelenmesi 40 euroya malolduğu için, isteyenler DKD’nin açtığı hesaba “Öykü” notuyla bağışta bulunabiliyor.
Minik Öykü Arin’in anneannesi Havva Duman ve diğer yakınlarıyla, onları destekleyenler de geçici doku toplama istasyonlarının yanında kuracakları standlarda yiyecek-içecek satarak, kampanyaya maddi katkıyı artırmaya çalışacaklar. (GK/TP)