Fotoğraf: BirGün
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, hekimlerin özlük hakların verilmesi amacıyla başlattığı “Beyaz Nöbet” eylemini meclis gündemine taşıdı.
“Sağlık emekçilerinin tüm özlük hakları verilmelidir”
Ersoy, şöyle seslendi:
“Ekonomik ve sosyal hakların iyileştirilmesi amacı ile meclise getirilen yasa teklifinin görüşülmeden rafa kaldırılmasına ilişkin hekimler, 4 Şubat’a kadar devam edecek “Beyaz Nöbet” 26 Ocak günü Türk Tabipleri Birliği (TTB) önünde ve eş zamanlı olarak illerde düzenlenen basın açıklamasıyla başlamıştır.
"Pandemi boyunca COVID-19 riski ile bire bir çalışan sağlık emekçilerinin olduğu gerçeği söz konusu iken meslek odalarının çağrısına rağmen Covıd-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmemiştir.
“Bunun sonucu olarak salgın boyunca yüzlerce sağlık emekçisi yaşamını yitirmiş, yüzlercesi de uzun süre tedavilerden geçmiştir hala geçmektedir.
174 bin hekim çalışıyor
"Sağlık emekçileri vaka sayılarının pik yaptığı dönemde dahi uzun süren çalışma saatleri, nöbet saatlerinin uzaması özlük haklarının verilmemesi nedeni ile de mağduriyet yaşamışlardır. Her türlü planlama ile mobbingden ve şiddetten uzak, insanca yaşanabilecek tek bir ücret altında çalışıp hekimlik yapmaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekirken bu koşullar sağlık emekçilerine sağlanmamıştır”
“Önümüzdeki günlerde Meclise getirilecek olan yasa teklifinin içeriği hekimlerin yanı sıra tüm sağlık emekçilerinin sosyal ve ekonomik haklarını iyileştiren, bilimsel çalışmaları teşvik eden şiddetsiz bir çalışma imkanının yaratılmasını içermelidir. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 174 bin hekim çalışmaktadır.
"Ancak çalışan hekimlerin birçoğu ağır iş koşulları ve yaşadığı birçok zorluk nedeni ile yurt dışında yaşamayı tercih etmektedir. Arşiv araştırması adı altında yürütülen soruşturmaların varlığı, uzun süre atamaların yapılmaması bu nedenle işsizlik sorununun yaşanması, hekim emeğinin değersizleştirilmesi, emeğin karşılığının alınamaması, gittikçe ağırlaşan çalışma koşulları ve sağlıkçıların karşılaştığı şiddet olayları nedeni ile hekimler çareyi yurtdışına gitmekte bulmaktadır.
"Ocak 2012 ile Aralık 2021 yılları arasını kapsayan veri dökümünde, yıllar içinde yurt dışına giden hekim sayısında artış yaşanmıştır. 2012 yılında toplam 59 kişinin bu belgeyi aldığı görülürken, bu sayının neredeyse her sene artarak 10 yıl içinde 1405'e çıkmıştır.
"Sağlık emekçilerinin şiddette maruz kalmadan mesleklerini yerine getirmeleri için iş koşullarının iyileştirilmesi ve yaşanan sorunların çözülmesi için adımlar atılmalı ve ekonomik ve sosyal hakların verilmesi şarttır” dedi.
“Yeni bir düzenleme olacak mı?”
Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemi ile şu soruları yöneltti.
1.Sağlık Bakanlığı olarak, sağlık emekçilerinin ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi için yasa teklifi hazırlığınız var mı?
2.Hekimlerin iş koşullarının iyileştirilmesi amacı ile bir düzenleme yapılacak mı?
3.Pandemi döneminde sağlıkta şiddet, ağır çalışma koşulları, ücretlendirme, özlük hakları ile ilgili iyileştirme yapılmaması nedeni ile istifa eden hekim sayısı kaç?
4.Özellikle son yıllarda yurt dışına giden hekimlerin sayısında yaşanan artışlara yönelik bir açıklamanız olacak mıdır? Yurt dışına gidişlerin önlenmesi için sorunların tespiti ve çözümü noktasında bakanlığın bir çalışması var mı?
5.Pandemi süresince salgına en fazla maruz kalan ve yaşamını yitiren meslek grubu hekimler olmasına rağmen neden hala covıd-19 meslek hastalığı sayılmamıştır? Sayılması için bir çalışmanız var mı?
6.Ekonomik kriz, ağır çalışma koşulları ve pandeminin etkisi altında özverili bir şekilde toplum sağlığı için gece-gündüz çalışan sağlık emekçilerinin muhatap olarak alındığı bir çalışma yürütülecek mi?
7.Ek göstergeler 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilecek mi?
8.Bakanlığın, sağlıkta kadrolu, güvenceli istihdamın sağlanması için bir çalışması olacak mı?
9.Bakanlığın, asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın son bulması için bir çalışması var mı?
10.Bakanlığın, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin tüm sağlık emekçilerine uygulanması için herhangi bir çalışması olacak mı?
11.Sağlıkta etkin şiddet yasasının çıkarılması ve güvenli işyerleri planlanmasının yapılması için bakanlık adım atacak mı?
(EMK)