Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Anayasa değişikliği referandumu için oy verme işlemi başladı.
Yurtiçinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen için 167 bin 140 sandık kuruldu.
Seçmenlerden 1 milyon 269 bin 282'si 18 yaşını dolduran yeni seçmenler oluşuyor.
Cezaevlerine de 461 sandık kuruldu.
Hangi belgelerle kullanılıyor?
Seçmen bilgi kağıdı olmayan vatandaşlar da kimlik belgeleriyle oy verebiliyor.
Seçmenler şu belgelerle oy kullanabilecek: Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biri.
Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesiyle oy kullanmaya giden seçmenin oy verebilmesi için yanında seçmen bilgi kağıdı veya TC kimlik numarasının bulunduğu bir belgeyi de göstermesi gerekiyor.
Nerede kullanılıyor?
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinde, “Nerede oy kullanacağım?” başlıklı bölüme tıklayarak, oy kullanılacak okulu ve sandığı bulmak mümkün.
Ayrıca, şu numaradaki çağrı merkezinden de 24 saat sandık sorgulamak mümkün: +90 444 99 75.
Nasıl kullanılıyor?
Üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı sarı renkteki zarflar iki bölüm.
Beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" yazıyor. Bu bölümlerden birine üzerinde “Tercih” yazılı mührü vurmak yeterli.
Oy, kapalı alanda kullanılacak.
Sandık alanına sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri girebiliyor.
Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak.
Ne zaman kullanılıyor?
Seçmenler şu 32 kentte 07.00-16.00 saatlerinde oy kullanacak:
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.
Diğer illerde oy kullanma saatleri 08.00-17.00.
Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.
Gümrükteki sandıklar açık mı?
Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar için gümrük kapılarında 27 Mart'ta başlayan oy verme işlemi bu akşam saat 17.00'ye kadar sürecek.
Anadolu Ajansı’nın resmi olmayan sonuçlara dayandırdığı haberine göre, yurtdışında 1 milyon 326 bin 70 seçmen oy kullandı.
Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirildi.
Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanan oylar, bu akşam, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.
Oy verme işleminin sürdüğü gümrük kapıları şöyle:
Sarp, İpsala, Kapıkule, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolu gümrük kapıları, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Çardak, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapıları ile Kuşadası, Ayvalık, Derince, Mersin, Taşucu, Marmaris, Samsun liman gümrük kapıları.
Seçim günü neler yasak?
Bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak.
Güvenlik görevlileri dışında kimse silah taşıyamayacak.
Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak.
Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilir.
Asker ve polis nasıl oy kullanacak?
Güvenlik görevlilerinin oy kullanma işlemi şöyle:
Erbaş ve erler oy kullanamayacak. Uzman çavuşlar, astsubaylar, subaylar kayıtlı oldukları sandıkta oy verebilecek. Ancak, yurtiçi ve yurtdışında operasyon için kayıtlı oldukları sandıklar dışında görevli askerler oy kullanamayacak.
Sandık güvenliğini sağlamakla görevli asker ve polisler bunun tek istisnası. Bu askerler ve polisler görevli oldukları sandıklarda oy verecek. Bu sandıklara da görevli asker ve polislerin isimleri yazılı olacak.
Sandık kurulu başkan ve üyeleri gibi bu asker ve polisler de görevlendirildikleri yerde oy kullanabiliyor. (AS)
* Fotoğraf: Mustafa Çavuş / AA