26. dönem milletvekilliği seçimi için oy verme işlemi Doğu illerinde 07:00’de, Batı illerinde 08:00’de başladı.
Seçimde oyların geçerli sayılması için oy pusulasının üzerinde, "evet" ya da "tercih" mühründen başka bir işaret, yazı veya imza bulunmaması gerekiyor.
Seçmenin ''tercih'' veya ''evet'' mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya işaret koymaması gerekiyor.
TIKLAYIN - TÜRKİYE YİNE SANDIK BAŞINDA
Oy kullandıktan sonra birleşik oy pusulasını düzgün bir şekilde katlanıp zarfa konulacak ve yapıştırılacak.
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmek yasak. Yanlarında bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılacak.
Oy verme saatleri
* Grafik: HDP / Twitter
Oy verme işlemi aşağıdaki iller dışında 08.00'de başlayarak 17.00'de sona erecek:
Adıyaman, Ağrı, Antep, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Şırnak, Trabzon, Urfa, Van.
Seçimin güvenliği
Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dahil olmak üzere resmi üniforma ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek.
TIKLAYIN - 1 KASIM 2015 TEKRAR SEÇİM, VEKİL ADAYLARI TAM LİSTE
Oy verme gününde sandık kurulunun yapacağı işleri de düzenleyen genelgeye göre, sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına ait olacak.
Resmi kimlik belgesi
Onaylı sandık seçmen listesinde yazılı her seçmen, oy verme yetkisine sahip olacak. 298 sayılı kanunda sayılan istisnalar dışında, sandık seçmen listesinde kaydı olmayanların oy kullanmalarına izin verilmeyecek. Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek.
Bir seçmen, birden fazla oy kullanamayacak.
Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa sandık kurulu başkanı kişileri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.
YSK'nın belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
Sandık başına gelen seçmen, kimlik numarasını taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek.
Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
Üzerinde kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekecek.
Zarfa birleşik oy pusulasından başka zarfa hiçbir şey koyulmayacak, aksi halde oy geçersiz sayılacak. (AS)