Fotoğraf: AA
Uluslararası sivil toplum kuruluşu Oxfam, "Açlık Virüsü Çoğalıyor" adlı raporunu açıkladı.
Bitmeyen çatışmalar, pandeminin körüklediği ekonomik aksaklıklar ve artan iklim krizinin, yoksulluğu derinleştirdiğini ve milyonlarca insanı açlığın eşiğine getirdiğini ifade eden Oxfam, küresel açlık durumuna ilişkin çarpıcı veriler paylaştı:
*Her dakika 11 kişi kronik açlıktan ölüyor.
*Kıtlık benzeri koşullarda yaşayan insan sayısı pandemiden bu yana altı kat artarak 520 binin üzerine çıktı.
*Bu yıl 20 milyon kişi daha aşırı açlığa itildi ve toplam sayı 155 milyon kişiye ulaştı.
Oxfam, geçen yıl, "açlık virüsünün" COVID-19'dan daha ölümcül olabileceği konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlatarak şöyle dedi:
"Küresel bir sağlık krizi olarak gördüğümüz şey, hızla alevlenen bir açlık krizine dönüştü ve milyonlarca insanı açlığın eşiğine getirdi.
"Covid-19 pandemisi başladığından beri, dünyanın dört bir yanındaki savunmasız topluluklar açık, acil ve tekrarlanan bir mesaj gönderiyor: 'Açlık bizi koronavirüsten önce öldürebilir'. Bugün, açlıktan ölümler virüsü geride bırakıyor."
Pandemide yoksul sayısı 100 milyon arttı
Pandeminin, eşitsizlikteki büyük artışı da gözler önüne serdiğini belirten Oxfam, aşırı yoksulluk içinde yaşayan tahmini insan sayısının, pandeminin başlamasından bu yana 100 milyon artışla 2021 sonunda 745 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini bildirdi.
En çok kadınlar, yerinden edilmişler ve kayıt dışı işçiler etkilendi
Kadınlar, yerinden edilmiş insanlar ve kayıt dışı işçilerin süreçten en çok etkilenen insanlar olduğunu vurgulayan Oxfam, "İstihdam kaybı, dünyanın dört bir yanındaki kadınlara 2020'de en az 800 milyar dolarlık gelir kaybına mal oldu. 2021'de dünya çapında 47 milyon kadının daha aşırı yoksulluğa düşmesi bekleniyor" dedi.
Oxfam, bu arada zenginlerin daha da zenginleşmeye devam ettiğine dikkat çekti:
"Dokuzu erkek olan en zengin 10 kişinin serveti, geçen yıl 413 milyar dolar artarak, 2021 için tüm BM insani yardım çağrısını 11 kattan fazla karşılamaya yetecek kadar arttı."
Askeri harcamalar 51 milyon dolar arttı
Çatışmaların, pandemi dönemi de dahil olmak üzere art arda üç yıl boyunca dünya çapında açlığın en büyük itici gücü olmaya devam ettiğini ifade eden Oxfam raporda, pandeminin başından bu yana küresel ölçekli askeri harcamaların 51 milyon dolar arttığı bilgisine yer verdi.
BM'nin açlığı önleme çabalarının "derhal ve tam olarak" finanse edilmesi gerektiğini belirten Oxfam, hükümetlere "çatışma bölgelerinde insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için iş birliği yapma" çağrısında bulundu.
Açlık "bir savaş silahı" gibi kullanılıyor
Oxfam CEO'su Abby Maxman rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, "İstatistikler sarsıcı ama bu istatistikleri akıl almaz acılarla karşı karşıya kalan insanların oluşturduğunu hatırlamalıyız" dedi.
Etiyopya, Günay Sudan, Suriye ve Yemen gibi çatışmaların yaşandığı ülkelerde insani yardımların sivillere ulaşmasının engellenerek, açlığın "bir savaş silahı" gibi kullanıldığına işaret eden Maxman, pazarları bombalanan, ekinleri ve hayvanları yok edilen insanların güvenli bir şekilde yaşamasının mümkün olmadığını belirtti. (KÖ)