IMF'nin cari açık konusunda yanıldığını ve beklentilerin çok üstünde rakamlarla karşılaştığını söyleyen Sönmez, "IMF'nin elinde şu durumu düzeltebilecek ciddi bir araç da yok" diye konuştu.
"Cari açıkla baş edilebilmesi için ekonomik borcun küçültülmesi gerekir. Oysa kamu borcu çok yüksek boyutlarda" diyen Sönmez, IMF'nin dikkatinin cari açıkla başa çıkabilmek için bankalara ve tüketici kredilerine yöneldiğini de belirtti.
Sönmez, IMF raporunda hükümetin ekonomi politikalarına yönelik övgüyü ise, "raporun gereği" olarak nitelendirdi; "Aslında durum parlak değil" dedi.
IMF raporu
Türkiye'ye ilişkin yıllık raporunu yayımlayan Uluslar arası Para Fonu ( IMF) Türkiye'deki makro ekonomik gelişmeleri överken, hükümeti cari açık ve borç konusunda da uyardı.
Raporda, ekonomide yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmelere değinilirken, birçok konuda da önerilerde bulunuldu. Türkiye'nin yüzde 12'lik yıl sonu enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerlediği, ekonomik büyümenin de yıl sonunda en az yüzde 5 olabileceği öngörüldü.
Olumlu gelişmeler
Raporun İcra Direktörleri Kurulu'nun değerlendirmesinde, makro ekonomik koşulların son birkaç on yılın en iyi seviyesinde olduğu belirtildi.
Direktörler, hükümetin enflasyonun indirilmesi ve hızlı borç düşürülmesi yönündeki stratejisinin de çarpıcı sonuçlar verdiğine işaret etti. Sürdürülebilir ve hızlı bir büyüme sağlanırken, enflasyonun da tek haneli rakamlara indirilmesi takdir edildi.
Raporda yüksek faiz dışı bütçe fazlalarının, kamu borcu oranının düşmesine ve piyasaya güvenin yükselmesine yardım ettiğine, bu durumun da reel faiz oranlarında büyük bir düşüş sağladığına değinildi.
Raporda belirtilen diğer bir olumlu gelişme de; Türk lirasındaki on yıllardır süren değer kaybının durdurulması ve şoklara karşı dayanıklılığın arttırılması olarak belirtildi.
IMF den uyarılar ve öneriler
IMF, bütün bu olumlu gelişmelere karşın Türk ekonomisinin halen bazı risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Mevcut risklerin en başında cari açığa değinen IMF, mali politikanın sıkılmasını; faiz dışı bütçe fazlası hedeflerinin aşılmasına, tüketici alımlarına yönelik vergi teşviklerinin azaltılmasına ve devlet bankalarının verdiği kredilerin kısılmasına bağladı.
Raporun borçlara ilişkin bölümünde de kamu borcunun boyutu, vade süresinin kısalığı ve yüksek döviz oranının, Türkiye'yi döviz ve faiz şoklarına açık hale getirdiği ifade edildi. Kamu harcamalarında büyük artışa gidilmemesi, sosyal güvenlik ve reformların tamamlanması çağrısında bulunuldu.
Vergi reformu gerekli
Sosyal güvenlik ve vergi alanında da reform gereğine işaret edilirken, vergi reformunun sistemi basitleştirecek ve vergi tabanını arttıracak şekilde yapılması önerildi.
Borç konusunda da hükümetin planlarını birkaç yıllık bir borç indirim planı çerçevesinde yapması tavsiye edildi.
Asgari ücret artışına sınırlama
Asgari ücrete yapılan artışı eleştiren IMF, kamu sektörü çalışanlarına yönelik ücret zammının sınırlanmasıyla da, iç talepteki artışın kontrol edilebileceğini önerdi. (EÇ/BB)
* Elif Çalışkan, IMF raporuna ilişkin verileri ntvmsnbc ve cnnturk sitelerinde yer alan haberlerden derledi.