Hamzaçebi, Maliye Bakanı Sümer Oral'ın düzenlediği basın toplantısında, ÖTV düzenlemesinin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Verilen bilgiye göre, ÖTV kapsamına giren mallar, 4 liste halinde düzenlenecek. 1 sayılı listede akaryakıt, doğalgaz, madeni yağlar ve solvent türevleri, 2 sayılı listede otomobil, motosiklet, uçak, helikopter, yat ve kotra, 3 sayılı listede alkollü içkiler, sigara ve tütün mamulleri ile kolalı gazozlar, 4 sayılı listede de KDV'nin lüks tüketim malları grubuna giren ürünler bulunacak. Akaryakıt ürünlerinde, Akaryakıt Tüketim Vergisi ile Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu Payı kalkacak, bunun yerini ÖTV alacak. Solvent türevlerinin akaryakıt ürünlerine karıştırılmasını önleyen düzenlemedeki "tecil-terkin" uygulaması da sanayiciye ek bir yük getirilmesini önleyecek. Bu şekilde sanayide kullanılan solvent, "tecil-terkin" uygulamasıyla ÖTV'den istisna olacak.
İKİNCİ ELDE ÖTV YOK
Motorlu araçlarda, Taşıt Alım ve Ek Taşıt Alım Vergisi ile Çevre Fonu ve Trafik Tescil Harcı'nın yerini alan ÖTV, motor silindir hacmi esas alınarak nispi uygulanacak. Vergileme değer esasına göre yapılacağından rekabet eşitsizliği ortadan kalkacak. ÖTV'nin ilk edinimde alınması nedeni ile ikinci el otomobil satışlarında vergi olmayacak. Böylece, tescil kayıtları gerçek durumu yansıtacak.
Taşıt alım vergilerinin yılbaşında artması nedeniyle vergi dairelerinde yaşanan yığılmayı da ortadan kaldıracak yeni düzenleme ile taşıt alımlarında kamu kurumlarına tanınan vergi muafiyeti de son bulacak. Tütün mamulleri ve alkollü içkilerde ise maktu veya nispi 7 ayrı vergi, fon ve pay alınırken, ÖTV'den sonra tek aşamada bir vergilemeye geçilecek.
ALKOL DERECESİNE GÖRE VERGİ
ÖTV sonrası, saydam bir vergileme ile vergi kaybına müsait yapı ortadan kalkacak, verginin tamamı bütçeye gelir olarak yansıyacak. Ancak, ilgili kurumlara bütçeden pay verilecek. ÖTV'de alkol derecesine göre vergi tespit edilmesi nedeniyle daha adil bir vergileme de hayata geçirilmiş olacak. Halen yüzde 26 ve yüzde 40 oranlarında KDV'ye tabi olan mallarda ÖTV, imalat veya ithalat aşamasında bir defa alınacak. Bu çerçevede yüzde 26 ile yüzde 40 KDV kalkacak.
ÖTV İLE NELER KALDIRILIYOR?
1 - Akaryakıt Tüketim Vergisi
2 - Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu
3 - Taşıt Alım Vergisi
4 - Ek Taşıt Alım Vergisi
5 - Çevre Kirliliğini Önleme Fonu (Taşıt Alım Vergisi'nin 1/4'ü oranında)
6 - Trafik Tescil Harcı
7 - Eğitime Katkı Payı (Taşıtların kayıt, tescil ve devrinden alınan)
8 - Özel İşlem Vergisi (Taşıtların kayıt, tescil ve devrinden alınan)
9 - Mera Payı (Tütün mamulleri ve alkollü içeceklerden alınan)
10 - Ek Vergi
11 - Federasyonlar Payı (Tütün mamulleri ve alkollü içeceklerden alınan)
12 - Eğitim, Gençlik, Spor ve Sağlık Hizmetleri Vergisi
13 - Malul, Şehit , Dul ve Yetimleri Payı
14 - Savunma Sanayii Destekleme Fonu (Tütün mamulleri ve alkollü içkilerden alınan)
15 - Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu Payı
16 - Toplu Konut Payı (Tütün mamulleri ve alkollü içkilerden alınan. Mevcut durumda Ô0')
ÖTV'DEN SONRA NE OLACAK?
Petrol ürünleri için uygulann AFİF ve ATV gibi vergiler kaldırılacak, tek aşamada sadece ÖTV uygulanacak. Solvent türevlerinin akaryakıt ürünlerine karıştırılmasının önüne geçilecek, "tecil-terkin" öngörülerek solvent ürünlerini kullanan sanayiciler için ek bir yük getirilmeyecek. Taşıt Alım Vergisi, Ek Taşıt Alım Vergisi, Çevre Fonu ve Trafik Tescil Harcı uygulanan motorlu araçlardan artık sadece ÖTV alınacak. Kamu kurumlarının muafiyeti ortadan kaldırılacak. IV sayılı listede yer alan yüzde 26 ve 40'lık KDV'lerin alındığı grupta Bakanlar Kurulu sadece beyaz eşyada ÖTV oranını sıfıra kadar indirebilecek ancak yükseltemeyecek.