10 Eylül 2011 Cumartesi saat 15.00'te İstiklal Caddesi'nde büyük bir yürüyüş düzenleniyor. Yürüyüş, İstiklal Caddesi'nin girişindeki Tramvay Durağı'ndan başlayıp Tünel'de son bulacak.
Facebook'ta Beyoğlu'na Dokunma grubunda toplanan yaklaşık 40 bin kişi Beyoğlu'nda eğlence hayatını bitiren ve işletmeleri kapanma noktasına getiren durumu protesto ederek, eyleme destek veriyor.
"Vefa borcumuzdur"
Yürüyüşün organizatörlerinden Hukuk Fakültesi öğrencisi Ezgi Köksal bianet'e," Bu bizim Beyoğlu'na ve özgürlüğümüze vefa borcumuzdur. Beyoğlu'nda oturanlar, esnaf, işletmeler, Sırrı Süreyya Önder ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Gençlik Kolları, Karadeniz İsyandadır, Direnistanbul, Sürekli Aydınlık için 'One Minute' Karanlık bize destek veriyor. Katılımın geniş olacağına inanıyoruz. Çünkü olmak zorunda; birileri sokağın yaşam hakkına sahip çıkmak durumunda. Bu eylem, aynı zamanda sokak müzisyenlerine yapılanlara da tepki vermek için; yani 20 Temmuz'dan itibaren Belediye'nin Beyoğlu'na karşı takındığı topyekün tavra" dedi.
Yürüyüş için hazırlanan pankart ve dövizlerin bir kısmı şöyle olacak:
Beyoğlu'na dokunma!
Beyoğlu özerk olsun
Misbah Emlak'tan Satılık İlçe: Beyoğlu tel: 0212 444 01 60
Vatandaş başkan cevap veriyor: Misbah istifa
Kabadayı değil belediyesin bizim hizmetimizdesin
Sokakta Oturamıyorsak Biz de Yürürüz!
Ne sokaktan anlıyorsun ne müzikten
Hizmetlerini unutmayacağız sandıkta hatırlatacağız
Verdiğin kalıcı rahatsızlıktan dolayı seni affetmiyoruz
Zorbalık değil hizmet istiyoruz
Misbah başkan Beyoğlu perişan
Neler oldu?
İddiaya göre süreç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz Cuma günü, Berat Kandili akşamında, Galip Dede Caddesi'ndeki Galata Mevlevihanesi'ne yaptığı ziyaretle başladı. Mevlevihane'den çıkan Başbakan'ın gece saatlerinde aracı ve korumalarıyla Asmalımescit Mahallesi'ndeki Ensiz Sokak'tan geçerken trafikte sıkıştı ve Cuba Bar'ın önündeki gençler, kadehlerini araçlara doğru kaldırdı. Bunun üzerine Ahmet Misbah Demircan başkanlığındaki Beyoğlu Belediyesi harekete geçti.
20 Temmuz'dan itibaren Beyoğlu'nda araç trafiğinin olduğu ve olmadığı sokaklarda bulunan eğlence mekânlarının önlerindeki masalar kaldırılmaya başlandı.
Beyoğlu Belediyesi'nin yeni işgaliye uygulaması, Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Genel Başkan Yardımcısı Tahir Berrak Karasu'nun açıklamasına göre yalnızca ilk 34 günde 2 bin kişinin işten çıkarılmasına sebep oldu. Karasu, özellikle hafta sonu cirosunda yüzde 70'den fazla kayıp yaşandığını açıkladı.
Haftanın her günü kalabalık olan Asmalımescit, Mis Sokak gibi Beyoğlu'nun en popüler yerleri bile hafta sonları dahil boş kalmaya başladı.
Beyoğlu Belediyesi, masa krizine çözümünü "70 cm'lik mini teras" olarak açıkladı. Yalnızca iki kişilik masaların olacağı balkonlara önerilen ferforjenin maliyeti 3-20 bin lira arasında değişiyor.
Özellikle Asmalımescit'teki işletmelerin bir kısmının, balkon yapmaya müsait cephesi olmadığı için işgaliyelerin tamamen iptal edilme tehlikesi sürüyor. (IC)