Engelli bireylerin hastanelerden aldıkları engelli raporlarına rağmen askerlik yapamayacaklarını ispatlamak zorunda kalmaları birçok mağduriyet yaşanmasına neden oluyor.
Bu durumun son örneklerinden biri de ismini vermek istemeyen 20 yaşındaki otizmli bir bireye ait. Yüzde 80 zihinsel engelli raporu olan, mahkemece ailesinin vesayeti altındaki genç şimdi de askeriyeden engel raporu almak zorunda.
Üçüncü kez rapor almak zorunda
bianet’e konuşan otizmli bireyin annesi yaşadıkları süreci şöyle anlattı:
“Bir otele gitmiştik. GBT’de asker kaçacağı olarak göründüğü için sabaha karşı iki polis geldi. Oğlumla görüşmek istediler. Eşim, engelli raporunu ayrıca vesayet için açtığımız davada adli tıpın verdiği raporu göstermesine rağmen ‘illa göreceğiz’ diye tutturdular. Çocuk korktu tabii, babasına sarıldı. Prosedürü bilmiyoruz. Elinizde ne raporu olursa olsun askerlik çağına geldiğinde mutlaka askerlik şubeye gidip yeniden heyet raporu almak gerekiyormuş.
Askeriye ya sahte raporsa diyor
"Askerlik şubesine gittik. Oğlum otizmli olduğundan dolayı hiç konuşamıyor. Oradaki memur ‘Komando olmak ister misiniz’ diye soruyor. Benim de sinirlerim boşandı. İronik şekilde ‘evet en büyük hayali komando olmak’ dedim. Bunu espiri sanıp güldüler. Biz otizmli anneleri bu süreçlere çok alışık olduğumuz için artık kızmıyoruz bile.
"GATA’da rapor alma sürecimiz başladı. Askeriye diyor ki ‘Mağduriyetinizi anlıyoruz. Ancak sürekli sahte rapor alımları oluyor. Bunun önüne geçmek için kendimiz rapor vermek zorundayız’. Sonuçta oğluma yeniden zeka testi yapıldı, aile görüşmesi yapıldı. Uzun kuyruklarda beklendi. Oğlum çok korktu. Duygusal olarak çok yıpratıcı bir süreçti. GATA koridorunu görmeliydiniz, bir sürü öfke nöbeti geçiren engelli vardı. İnsanlık dışı bir durum bu. Sistemde çok ciddi bir sorun var. Biz üçüncü kez oğlumuzun engelli olduğunu ispatlamaya çalışıyoruz. Bunun çözülmesi gerekiyor.”
Epilepsi hastasının nöbet geçirmesi bekleniyor
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, askeriyenin devletin verdiği raporlara güvenmemesinin eziyetini engellilerin ve ailelerinin çektiğine dikkat çekerek sadece otizmlilerin değil, diğer engelli gruplarının da askere gidemez raporu almak için ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çekiyor.
“Ağabeyim epilepsi hastasıydı. Askerlik çağı gelince askeriye raporlarını göstermemize rağmen ‘biz nöbet geçirdiğini görmeden inanmayız’ dediler. Bir ay Kasımpaşa Hastanesi’nde kaldı, epilepsi ilaçlarını kesip nöbet geçirip geçirmediğini kontrol ettiler. Dört kez çok ağır nöbet geçirince ikna oldular. Bu çok yıpratıcı bir süreç.
Üç bakanlık çözüm bulmalı
"Askeriye bir yandan engellileri mutlu etmek için onları bir günlük sembolik asker yapıyor. Öte yandan ise engelli olduklarını ispatlamaları için eziyetli bir sürece sokuyor. Engelli raporunu Sağlık Bakanlığı veriyor, engelli verileri Aile Bakanlığı'nda tutuluyor, askere Milli Savunma Bakanlığı çağırıyor. Devlet kendi kurumlarının verdiği rapora güvenmek zorunda. Üç bakanlık ortaklığında bu soruna acil çözüm bulunmalı." (NV)