Adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Fehmi Kaya'nın "Otistik çocuklar ateisttir. Terapi ile inançlı hale gelebilirler" açıklamasına tepkiler var.
18 yaşında otizmli birey annesi Nurşen Hançer ve Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, otizmli çocukların din dersi eğitiminden önce öz bakım becerilerini kazanmalarını sağlayacak eğitime ihtiyaç duyduklarını söyledi.
İhlas Haber Ajansı'na konuşan Adana'daki Dernek Başkanı Kaya, otizmli çocukların beyinlerinde inanç alanı oluşmadığına dikkat çekerek Yüreğir Belediyesi ile ortaklaşa açılacak Kültür Evleri’nde otizmli çocukların ücretsiz terapilerle inançlı çocuklar haline getirileceğini belirtti.
"Daha öz bakım becerileri gelişmemişken..."
Otizmli birey annesi, aynı zamanda otizm merkezi yöneticisi Nurşen Hançer, otizmli çocuklarla ilgili kimsenin böyle bir açıklama yapmaya hakkı olmadığını dile getirdi.
"Dernek yöneticisi ancak otizmin ne olduğunu bilmiyor. Daha çocuklar öz bakım becerilerini yapamazken, yeni yeni konuşmaya başlarken nasıl din eğitimi alabilir ki. Ben de beş vakit namaz kılıyorum ancak otizmli çocuklara bu eğitim verilemez.
"Önce otizmli çocuklar için rehabilitasyon merkezlerindeki ders saatlerini çoğaltsınlar, devlet okullarındaki kaynaştırma sınıflarındaki sorunları çözsünler. "
"Rehabilitasyonlarda da din dersi istediler"
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, devletin otizmli çocuklara ayda sekiz saat eğitim verdiği rehabilitasyon merkezleriyle ilgili bir iddiaya dikkat çekti.
"Geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yetkililer devlete bağlı birkaç rehabilitasyon merkezinin müdürüne zihinsel engelliler ve farklı gelişim gösteren bireylere din dersi eğitimi verilmesiyle ilgili bir öneri getirmişti.
"Zaten rehabilitasyon merkezlerinde ayda 8 saat eğitim hiçbir şeye yetmezken bir de bu saatten kısıp din dersi koymak istediler. Ancak ailelerden gelen tepkiler üstüne bundan vazgeçmek zorunda kaldılar."
Sabahtan beri otizmli çocukların ailelerinden tepki telefonları geldiğini söyleyen Kuyumcu, dernek başkanına ifade özgürlüğü kapsamında dava açılamayacağını ancak en büyük korkularının bilimsel gerçeklerden uzak "terapi" diye sunduğu şeyin yaygınlaşması olduğunu söyledi.
Sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğu olan otizmin dünyada görülme sıklığı 88'de 1. Türkiye'de en az 700 bin otizimli birey olduğu tahmin ediliyor. (NV)