Fotoğraf: Canva
İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği, otizmli bireylerin aşılamada kotaya dahil edilmesi ve Evde Sağlık Hizmetinden yararlanabilmesi için Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvuruda bulundu.
Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun dikkatine sunulan dilekçe şöyle:
Covid-19 aşısı
"Covid-19 pandemisi sebebiyle yaşadığımız şu bir yıllık süreç ve deneyimle, Covid-19'a yakalanan otizmli bireylerin hastaneye yatma konusunda yaşadıkları problemler ve otizmli bireylerin önemli kısmında ayrıca epilepsi bulunması nedeniyle, hastalığın epilepsi nöbetlerinde artışa sebebiyet verebileceğinden otizmli bireylerin yüksek risk grubuna alınıp öncelikli aşılamada kotaya dahil edilmesini talep ediyoruz.
Evde sağlık hizmeti
"Otizmli bireyler için önemli olan bir başka konu; Evde Sağlık Hizmeti. Evde sağlık hizmeti bildiğimiz üzere hizmeti alan kişinin yaşam kalitesini artırarak güvenli bir şekilde ve hızlı sağlık hizmeti almasını sağlamak amacıyla sunulan bir hizmettir. Özellikle yaşlı ve yatalak hastaları kapsamına alan bu hizmetle ilgili otizmli bireylerin de faydalanmasının sağlanmasını ve mevzuata eklenerek gerekli düzenlemelerinin yapılmasını talep ediyoruz.
"Otizmli bireyler kaygı duydukları ortamda davranış problemleri gösterebilmekte ve bazen hastane ortamına girmekte sorun çıkartabilmektedirler. Bu da normal şartlarda 3 dakikada yapılabilecek bir işlemin zamana yayılıp otizmli bireyin daha fazla kaygılanmasına ve devamında öfke krizinin tetiklenmesine yol açar. Aileler öfke krizini yönetmekte zorlanmakta ve bunu toplum içinde yaşamaktan ayrıca sıkıntı duymaktadır.
"Enfeksiyon riski daha yüksek"
"Evde sağlık ihtiyacı olan otizmli birey daha özgür ve kendi ortamında ve kontrolünde olacağından örneğin bir tüp kan alınması da daha kolay olacaktır. Otizmli birey ve yakınları onlar için stresli olacak bu süreçIeri daha rahat geçirecektir.
"Otizmli bireyin kendi kurallarına önem verilir ve uyulursa birey de hastane ortamında verdiği tepkiyi vermeyecektir. Covid 19 saIgınını yaşadığımız şu dönemde otizmli birey için enfeksiyon riski daha yüksek iken, evde sağlık hizmetinde faydalanabildiğinde enfeksiyona yakalanma riski daha azdır. Sağlık hizmetinin yaşam kalitesi üzerinde olumlu ve pozitif etkisi olacaktır."
(AÖ)