Ölçme, Seçme Ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) 8 Ağustos'ta açıklanan 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarında, ek puan kullanılabilecek tercihlerde “ek puanlı yerleştirme puanları” yerine “ek puansız yerleştirme puanları”nın kullanıldığı açıkladı.
Yerleşmiş 1449 aday açıkta kaldı
ÖSYM bu hatasına yönelik düzeltme sonucunda bin 110 adayın yerleştirildiği yerin değiştiğini, daha önce hiçbir yere yerleşemeyen bin 628 adayın yerleştiğini, bin 499 adayın ise açıkta kaldığını açıkladı.
ÖSYM açıklaması şöyle:
“08.08.2017 tarihinde açıklanan 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarında, adayların yerleştirmelerinde kullanılacak puanlar belirlenirken Tablo-6C’nin ekinde yer alan okul türlerinden mezun olan adayların alan ve dallarına göre ek puan kullanılabilecek tercihlerinde ‘ek puanlı yerleştirme puanları’ yerine ‘ek puansız yerleştirme puanları’nın kullanıldığı tespit edilmiştir.
“Bu işlemin düzeltilmesi amacıyla yapılan güncellemede 1110 adayın ilan edilen yerleştirmesi değişmiş, 1628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma gelmiş, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen 1499 aday ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşememiştir.
“Konu ile ilgili adaylar ve kurumlar bilgilendirilmiş, yeni sonuçlar 12.08.2017 tarihi saat 11:00 itibariyle güncellenmiştir. Bu durumdan etkilenen adaylardan özür diler bilgilerine saygıyla sunarız.”
ÖSYM'de son yıllarda hatasız sınav yok gibi
ÖSYM'nin güvenilirliğinin kaybetmeye başlamasının tarihi 2010 yılına kadar uzanıyor.
2010 yılında KPSS'de 500'ün üzerinde aday Eğitim Bilimleri testinde 120 sorunun tümünü doğru yaptı. Sınavda kopya çekildiği iddiaları ÖSYM tarafından reddedildi. Daha sonra açılan soruşturma 2015'de davaya dönüştü. Ardından "Fetullahçı Terör Örgütü" (FETÖ) üye olduğu iddiasıyla 91 şüpheli hakkında dava açtı. Bu dava sürüyor.
Aynı yıl Açıköğretim Sınavı'nda bir astsubayın üzerinden sınavın soruları ve cevapları çıktı. Kopya iddiaları savcılık soruşturmasıyla doğrulandı. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan istifa etti. Yerine Ali Demir geçti.
2011 Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) şifre olduğu ortaya çıktı. Ali Demir önce reddetti sonra "Şifre var, kopya yok" dedi.
Aynı sınavda bazı Bazı öğrencilerin puanların yanlış hesaplandığı ortaya çıktı.
En son 2016 ÖSYM, YGS'de 2 soruyu iptal edip, 1'inin doğru cevap şıkkını değiştirmek zorunda kaldı. Böylece son altı yılda 6 yılda ÖSYM taraından yapılan sınavlarda 44 sorunun hatalı olduğu ortaya çıkmış oldu. (EA)