O günlerde ÖSS'nin adaletsiz bir sistemin, adaletsiz sonuçlara gebe bir uygulaması olduğunu anlatan haberler yapmıştık. ÖSS sonuçları açıklandı. Aynı şeyleri söyleyeceğiz...
Eğitim ve Bilim Emekçiler Sendikası (Eğitim-Sen) Basın Yayın Genel Sekreteri Sayim Gültekin "ÖSS heyecan kaynağı bir süreç gibi görünse bile, üretime dayanmayan bir eğitim sisteminin bir parçasıdır. Bu sistemin bir an önce terk edilmesi gerekir" diyor.
ÖSS'nin kaldırılması yetmez, istihdam yaratılmalı
Siyasi partilerin seçim sürecinde "ÖSS'nin kaldırılacağını" vaat ettiğini hatırlatan Gültekin "Peki yerine ne koyacaklar? İleri lise düzeyinde bol miktarda üniversite açmakla bu iş olmuyor. Buna paralel olarak istihdam yaratan kurumlar da üretilerek eğitim sistemi düzenlenmelidir" diyor.
bianet'e görüş veren Gültekin, ÖSS'nin büyük şehirlerde kolej ve özel okullara giden varsıl kesimlere has bir sınav olup, eşitsiz bir temel üzerine inşa edildiğini, geri bıraktırılmış yoksul kesimlerin çocuklarının bu sınavda kaybolduğunu söyledi.
"Ancak sorun tek başına ÖSS değil" diyor Gültekin.
Bu sınavla nereye kadar?
Gültekin üniversitelere yalnızca 450 bin kişinin yerleştirileceğini hatırlatıyor ve ekliyor: "Bir kısmı üniversiteye girse de yoksulluktan ya da başka nedenlerle okula devam etmeyi bırakacak, mezun olanlar işsizlik sorunuyla karşılaşacak."
Gültekin ÖSS'nin toplumda zaten varolan ciddi bir eşitsizliği derinleştirdiğini söylüyor.
Yüksek öğrenimin ekonomi-politiği açısından ele alınması gereğine değinen Gültekin "OKS sınavlarında büyük şehirler dışında kırsal bölgelerden de iyi puanlar çıktı çünkü ilköğretim bitirme puanları sınav puanlarına eklendi. Makas ağzındaki açıyı daraltsa bile bu durum genel resmi değiştirmiyor" dedi. (NZ/EÜ)