Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan,, başarılı iller arasında Doğu, Güneydoğu, Marmara ve Karabük dışında Karadeniz bölgelerinden hiç il bulunmadığına işaret ederek, "Bütün başarılı iller İç Anadolu, Ege ve Akdeniz'de" dedi. En başarısız iller, geçen yıllardaki gibi bu yıl da Hakkari ve Şırnak oldu.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Basın Yayın Genel Sekreteri Sayım Gültekin, ÖSS sonuçlarının var olan eşitsizliklerin göstergesi olduğunu belirtti; "Her yıl değişen sınav sistemiyle öğrenciler denek haline getirilirken, değişikliğin yarattığı karmaşanın sonucunda birçok öğrenci bu yıl da mağdur oldu" dedi.
Kız öğrenciler daha başarılı
Prof. Dr. Yarımağan, sınav sonuçlarına ilişkin YÖK Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında kız öğrencilerin erkeklere oranla daha başarılı olduğunu belirtti.
Sınavı geçerli sayılan 1 milyon 510 bin 302 adaydan 1 milyon 482 bin 438'inin ÖSS puanı hesaplandı. Puanları hesaplanamayan 27 bin 864 aday "sıfır" puan aldı.
Adaylardan 1 milyon 218 bin 153'ü (yüzde 80.65) 160 ve üstünde puan alarak tercih yapmaya hak kazanırken, 292 bin 149 aday (yüzde 19.34) aday bu hakkı elde edemedi.
Sınavda, puan türlerinin en az birinden 185 ve üstünde puan alan 913 bin 122 aday, lisans programlarını tercih edebilecek.
En başarılı askeri liseler
Okul türlerine göre en başarılı lise sıralaması askeri liseler, fen liseleri ve Anadolu liseleri oldu. Mesleki liseleriyse sınavda başarılı ortalaması en düşük okullar oldu.
ÖSS'ye 1 milyon 537 bin 374 aday başvurmasına karşın sınava 1 milyon 510 bin 411 kişi girdi.
Tüm puan türlerinde 10 birinci
Yarımağan, 7 bin kişinin matematik sorularını hatasız yaptığını ve sınavda tüm puan türlerinde 10 kişinin birinciliği paylaştığını söyledi.
Sayısal-1 puan türünden Ankara Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi'nden Hüseyin Yıldız, Sözel-1 puan türünden İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Okan Çalışkan, Çanakkkale Fen Lisesi'nden Server Çimen, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nden Abdurrahman Yılmaz, Eşit Ağırlık-1 puan türünden İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Okan Çalışkan, Çanakkale Fen Lisesi'nden Server Çimen ve Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nden Abdurrahman Yılmaz, Sözel-2 puan türünden İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Yiğit Cem Öztürk, Sayısal-2 puan türünden Özel Fatih Fen Lisesi'nden Onur Tidin, Eşit Ağırlık-2 puan türünden İskenderun İstiklal Makzume Anadolu Lisesi'nden Eren Karaaaslan birinci oldular.
YDS'den İngilizce alanından İstanbul Lisesi'nden Umut Toprak, Almanca'dan İstanbul Lisesi'nden Sezgin Demir, Fransızca'dan İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Osman Berker Yağcı ham puanlarda birinciliği kazandılar.
Yarımağan, tercih hakkı kazanan adayların 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında tercih formlarını teslim edeceklerini belirterek, yerleştirme sonuçlarının 25 Ağustos'a kadar açıklanacağını bildirdi.
Eğitim-Sen'den Gültekin: Eşitsizlerin göstergesi ve hayal kırıklığı
Eğitim-Sen Basın Yayın Genel Sekreteri Sayım Gültekin, ÖSS sonuçlarına ilişkin yaptığı basın açıklamasında "Kamu eğitiminin dışında, özel eğitim ve sınav tekniğiyle hazırlanma gerektiren sınav, özel eğitim alabilenler ile alamayanlar arasında doğal bir dengesizlik ve eşitsizlik ortaya çıkarıyor" dedi.
Gültekin sendika olarak başlıca tespitlerini şöyle sıralıyor:
* Bölgelerarası eşitsizlikler devam ediyor.
* Eğitim maliyetinin faturası öğrencilere, halka kesiliyor.
* Fırsat eşitsizliğini geliştiren bir eğitim sistemi mevcut.
* Üniversite sayısı gün geçtikçe artmakla birlikte, buna paralel olarak genç işsiz sayısı çoğalıyor.
* Eğitim sistemine uygun istihdam şekilleri yaratılmamakta, böylece eğitimin yaşamda bir karşılığı bulunmamakta.
İşsizlik büyük sorun
Bugün Türkiye'de işsiz nüfusun büyük çoğunluğunu "üniversite gençliği"nin oluşturduğuna dikkat çeken Gültekin, "Bugün ÖSS'yi kazanan binlerce öğrenciyi bekleyen de aynı son 'işsizlik' tir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda eğitim sisteminin tepeden tırnağa değiştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Gültekin, eğitim sisteminin, kamusal eğitimin geliştirilmesi, özgürlükçü eğitim anlayışının inşa edilmesi, sınav sisteminin yerine öğrencilerin yetenek, istek ve başarılarına uygun olarak yönlendirilmesini içeren bir anlayışla eğitimin yeniden kurgulanması gerektiğini ifade etti.
Eğitim sistemine özgürlükçü bir tarzda yeniden kurgulanmalı
Eğitim sistemi içerik olarak milliyetçi-muhafazakar bir niteliğe sahip olduğunu belirten Gültekin şöyle devam etti:
"Bununla birlikte tamamen sınavlara endeksli hale gelerek, eleştirel değerlendirme ve okuma yetisi kazandırmadan uzak. Eğitim sistemi, bu ezberci yöntemi ve muhafazakar içeriğinden kurtarılmalı. Özgürlükçü bir tarzda yeniden kurgulanmalı. Eleştirel okuma ve değerlendirme yetisi doğrultusunda düzenlenecek olan eğitim sisteminde başarının ölçütü sınav değil, öğrencilerin yapıp ettiklerini tümü, yönelimleri, istekleri belirli olmalı." (KÖ/AD)
* Sınav sonuçları, http://oss.osym.gov.tr. ve http://oss2006.osym.gov.tr İnternet adreslerinden öğrenilebilir.