Toplumsal Tarih dergisi Şubat sayısında; "Bizans ve Osmanlı'da Aşk, Aşıklar ve Cinsellik" başlıklı özel bir dosya ile okurlarının karşısında.
Bizans ve Osmanlı imparatorluklarında aşk, ilişkiler ve cinsellik konularına odaklanan dergi, hem aşkın hem cinselliğin tarihsel olgular olup farklı dönemlerde farklı biçimlerde algılanıp yaşandığını; dönemin eşcinsellik ve "makbul sevgilinin cinsiyeti" tartışmalarından, sevgililerine ve özgürlüklerine kavuşmak için hukuk mücadelesi vermekten çekinmeyen kadınlara uzanan geniş bir yelpazede, aşk ve cinsellik etkileşimlerinin zengin tarihinden örneklerle sunuyor.
Dosya konusuna makaleleriyle katkı sunan isimler şöyle: Ingela Nilsson, İrvin Cemil Schick, İpek Hüner Cora ve Başak Tuğ.
Dosya dışında dergide şu yazılar yer alıyor:
Yaşar Aksoy'un makalesi, Hasan Tahsin'in son yazılarında Bolşevik Devrimi'nin önderleri Lenin ve Troçki'ye olan ilgiyi ele alıyor. Sümeyye Hoşgör Büke'nin makalesi, Osmanlı İstanbul'unun gündelik hayatında bakkalların rolünü ve önemini tartışıyor. M. Fatih Torun ise Osmanlı festivallerinde sergilenen şiddeti konu alan makalesinde fiziksel şiddetin bir iktidar tekniği olarak görülebileceğini öne sürüyor.
Misak-ı Milli kararlarının ilan edilişinin 100. yılı vesilesiyle hazırladığı yazısında Zafer Toprak, bu bildirgenin önemini ve temel ilkelerini değerlendiriyor.
Murat Cankara, Osmanlı'da Gayrimüslim Basından başlıklı köşesinde bu ay, 1875-1877 yıllarında İstanbul'da yayımlanan ve kendini "Millî Süreli Yayın" [hantes azkayin] olarak takdim eden mizah dergisi Mimos'un [taklitçi/soytarı] 20 Eylül 1875 tarihli 9. sayısında
yer alan "Kahvehane Diplomatları" başlıklı yazıyı aktarıyor. (AÖ)