Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Almanya’da Türkiye’de insan hakları mücadelesinin önde gelen isimlerinden, bir yıldır tutuklu iş insanı Osman Kavala’yla dayanışma etkinlikleri yaygınlaşıyor.
Uluslararası Af Örgütü, Almanya PEN-Merkezi, Türkiye Almanya Kültür Forumu ve Alman Gazeteciler Birliği (dju) ortak bir bildiri yayınlayarak Federal Almanya Hükümeti'ni Kavala’nın serbest bırakılması için devreye girmeye çağırdı.
TIKLAYIN- Berlin'den Dayanışma Fotoğrafı: Osman Kavala'ya Özgürlük!
Berlin’de Gorki Tiyatrosu önünde aralarında sanatçı, gazeteci ve politikacıların da yer aldığı dayanışmacıların toplu fotoğraf aksiyonu gerçekleştirilirken, Hamburg’da da 25 kişinin yazdığı 5,6 metre uzunluğundaki dayanışma mektubu postaya verildi.
Kavala’ya hitaben çeşitli dillerdeki mektupların bir bölümü tanınmış düşün ve sanat insanlarından alıntılar eşliğinde kaleme alındı.
Dört örgütten ortak bildiri
Uluslararası Af Örgütü, Almanya PEN-Merkezi, Türkiye Almanya Kültür Forumu ve Alman Gazeteciler Birliği’nin (dju) yayınladığı ortak bildiri şöyle başlıyor:
“61 yaşındaki Osman Kavala, bir yıldır hakkında hiçbir iddianame olmaksızın Silivri Cezaevi’nde tutuluyor. Bu sürede ne Osman Kavala’nın kendisine, ne de ailesi, avukatları ve arkadaşlarına hakkındaki muğlak suçlamalarla ilgili kanıtlar gösterilemedi. Polis tarafından gözaltına alınmasının ardından hükümet yanlısı medya organlarına sızdırılan bilgilerle bir karalama kampanyasının hedefi oldu.”
Kavala’nın en kısa zamanda serbest bırakılmasının talep edildikten sonra “Federal Hükümet de Kavala’nın serbest bırakılması, Türkiye’de insan hakları ve hukuk devletinin yaşatılması için her düzeyde girişimde bulunmalıdır” deniliyor.
Mektup ve posta kartlarıyla dayanışma
Osman Kavala’yla dayanışma etkinlikleri bir süre önce Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nda, aralarında gazeteci-yazar Günter Wallraff’ın da yer aldığı gazeteci, yazar ve yayıncıların katıldığı bir basın toplantısıyla yeniden gündeme gelmişti.
Sözkonusu toplantıda bir de dayanışma amaçlı posta kartı aksiyonu başlatılmıştı. Bir tarafında altında Türkçe, Almanca ve İngilizce “Düşünceler hapsedilemez!” sözlerinin ve Osman Kavala’nın fotoğrafının yer aldığı kartın, diğer tarafında da Silivri Kapalı Cezaevi’ndeki adresi ve kendisine yönelik şu sözler yer alıyor:
“Sayın Osman Kavala,
Sizinle birlikte yüzlerce insanın düşünce ve ifade özgürlüğünden yararlanmak istedikleri için Türkiye’de cezaevlerinde tutuklu bulunması bizi derinden kaygılandırıyor. Sizler asla yalnız değilsiniz, bir an önce özgürlüğünüze kavuşmanızı diliyoruz.
Sevgilerle.“
25 kişinin Osman Kavala için kaleme aldığı mektup, Matthias Plieninger, Jutta Stephan ve Corry Guttstadt tarafından postalandı...
Bir eylem de Hamburg’dan
Kavala’yla ilgili bir diğer toplantı da Hamburg’da gerçekleştirildi. Aralarında gazeteci, yayıncı ve hukukçuların yer aldığı çeşitli meslek gruplarından 25 kişinin katıldığı toplantı sonunda Kavala’ya hitaben kaleme alınan tüm mektuplar birleştirilerek, 5,60 metre uzunluğunda çok dilli, çok renkli bir mektup oluşturuldu.
Mektuplar daha sonra kendisine teslim edilmesi umuduyla Osman Kavala’nın şu anki adresi Silivri Cezaevi’ne postalandı.
Bazıları tanınmış düşün ve kültür insanlarından alıntılar eşliğinde kaleme alınan mektuplardan yer alan ifadelerden bazıları şöyle:
“Siz, hem Türkiye hem de tüm dünya için çok önemli değerler olan diyalog, birliktelik ve barış için dimdik ayaktasın.”
“Daha adil bir dünya için çaba ve mücadeleniz için size teşekkür ediyorum. Sizin ve Türkiye’de sizin gibi haksız yere tutuklanmış tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması talebini destekliyorum.”
“İnsanların birbirini anlaması, diyalog ve insan hakları arzusu yasaklanamaz.” (GK/HK)