Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hak savunucusu, iş insanı Osman Kavala, Vaclav Havel Ödülü’ne aday gösterildi. Kavala, Gezi davasından Marmara (Silivri) Cezaevinde tutuklu bulunuyor.
DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre, Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisince (AKPM) her yıl insan hakları savunucularına verilen Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'nde üç finalistten biri olarak seçildi.
Osman Kavala'nın yanı sıra Justyna Wydrzynska (Polonya) ve Yevgeniy Zakharov (Ukrayna) Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da toplanan Vaclav Havel Ödülü panelince finalist olarak belirlendi.
Vaclav Havel Ödülünün kazananı, AKPM'nin 9-13 Ekim 2023 tarihleri arasında Strasbourg'da düzenlenecek genel kurul toplantılarında açıklanacak. Prag merkezli Vaclav Havel Library ve Charta 77 Vakfı ile işbirliği çerçevesinde 2013 yılından bu yana AKPM tarafından verilen ödül, bir diploma, bir plaket ve 60 bin Euro'dan oluşuyor.
Avrupa Konseyi ihlal süreciAİHM 10 Aralık 2019'da Kavala'ya ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 18. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. Dosya, üye devletlerin kararlara uymasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin, mahkemenin 10 Aralık 2019 kararının uygulanmamasıyla ilgili ihlal prosedürü başlatmasının ardından Büyük Daire'ye taşındı. Büyük Daire, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "kararların bağlayıcılığı"nın düzenlendiği 46/1 maddesine dayanarak, Türkiye'nin AİHM kararına uymamasıyla ilgili 11 Temmuz’da kararını açıkladı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 2 Şubat 2022 tarihinde başlattığı ihlal prosedürü kapsamında açıklanan kararda, Türkiye’nin, AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği sonucu yer aldı. AİHM, bu konuyu içeren Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 46/1. maddesini ihlal ettiği hükmüne vardı. Karar, 1'e karşı 16 oyla alındı. Tek karşı oy, mahkemenin tek Türkiyeli yargıcı Saadet Yüksel’den geldi. Yüksel karara yazdığı şerhte, çoğunluğun görüşüne katılmadığını ifade etti. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, bu ihlal kararına karşı nasıl bir yaptırım kararı alacağını görüşecek. Yaptırım ihtimalleri arasında, Türkiye'nin Konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor. TIKLAYIN - Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararının ayrıntıları |
Václav Havel ödülü hakkındaVáclav Havel Ödülü, 2011'de ölen, Çekoslovakya komünist rejiminin önde gelen muhalifi ve önce 1989-1992 arası Çekoslovakya devlet başkanı, iki ülkenin anlaşarak ayrılmasından sonra 1993-2003 arası Çek Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olan ünlü yazar Václav Havel'in anısına, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Václav Havel Kütüphanesi ve Charta 77 tarafından koyulmuştu. Avrupa ve Avrupa dışında sivil toplum çıkışlı kişi veya kurumlara verilen ödüle aday gösterilenlerde, belirli bir grubun insan hakları durumu üzerinde gerçek bir fark yaratmış olması, büyük ve sistematik ihlalleri ortaya çıkarmada etkili olması veya insan hakkı bağlantılı bir hedef doğrultusunda kamuoyunu ve/veya uluslararası toplumu başarıyla harekete geçirmiş olması aranıyor. Bu yıl 10 Ekim'de verilen ödül 2013'ten bu yana Ales Bialiatski (Belarus), Anar Mammadli (Azerbaycan), Ludmilla Alexeeva (Rusya), Nadia Murad (Irak), Murat Arslan (Türkiye) ve Oyub Titiev'e (Rusya) ve en son olarak da 2019'da Çin'de hapis cezası alan Uygur aydını İlham Tohti ile Balkanlar'dan gençleri bir araya getiren İnsan Hakları Gençlik Girişimi arasında paylaştırıldı. Ödülü 2020 yılında Suudi Arabistanlu kadın hakları aktivisti Loujain Alhathloul alırken, ödüle 2021'de Belaruslu muhalefet lideri Maria Kalesnikava layık görüldü. |
(AS)