Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı, insan hakları aktivisti, iş insanı Osman Kavala, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden gönderdiği mektubunda, aynı cezaevindeki gazeteci ve yazarların uzun süredir orada bulunmasından duyduğu üzüntüyü ifade etti.
Kavala’nın 9 Şubat’ta “Osman Kavala’ya Özgürlük” adlı internet sitesinden yayınlanan mektubu şöyle:
“Silivri’ye yerleştirilmemin üzerinden 100 günden fazla zaman geçti. Ne kadar süreceği belli olmadığı için kendimi bu duruma alıştırmaya çalışıyorum.
Diğer gazeteci ve yazar arkadaşların, benden daha uzun süre burada kalmalarının üzüntüsünü daha yakından hissediyorum.
Kurucusu olduğum Anadolu Kültür, DSM ve Depo’nun çalışmalarına kesintisiz devam ettiğini izlemekten çok memnun oluyorum.
Bütün olumsuz koşullara rağmen, Türkiye’nin Avrupalı kurum ve sivil kuruluşlarla ilişkilerinin gelişmesini önemli buluyorum. OHAL nedeniyle oluşan olumsuz iklim değiştiğinde, bu ilişkilerin yeniden güçleneceğine inanıyorum.
Bu arada vaktimi, önümüzdeki döneme ne tür katkılarda bulunacağımı düşünerek geçiriyorum. Dışarıdan beni tanıyan dostların gönderdiği mesajlar beni çok mutlu ediyor.
Herkese selamlarımı iletiyorum.”
Ne olmuştu?Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 18 Ekim akşamı Antep’te Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Sabah Gazetesi, 24 Ekim tarihli sayısında Kavala’nın tutuklu ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’la aynı dosya kapsamında sorgulandığını iddia etti. Aynı gün AKP Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kavala için şunları söylemişti: “STK temsilcisiydi, medya mensubuydu, güzel vatandaştı gibi güzellemelerle hedef saptırmaya çalışılıyor. “Başkonsoloslukta çıkan da o. STK mensubu dedikleri, Türkiye’nin Soros’u denilen kişinin havası çıktı meydana. Bağlantılar çıktı ortaya. Siz kime neyi yutturuyorsunuz ya? “Ve Taksim olaylarının arkasında bakıyorsunuz aynı kişi var. Bakıyorsunuz belli yerlere kaynak aktarımının arkasında bunları görüyorsunuz. Neyi yutturuyorsunuz?” İki haftalık gözaltı süresince Kavala’nın serbest bırakılması için aralarında İletişim yayınları, Tarih Vakfı, Yurttaşlık Derneği’nin de aralarında olduğu pek çok kurum, sivil toplum örgütü basın metni yayımladı. Kavala 1 Kasım'da tutuklandı. Osman Kavala hakkında1957’de Paris’te doğdu. Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu. 1982’den sonra Kavala Grubu’nda yönetici olarak çalıştı. Murat Belge’yle birlikte Türkiye’nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center For Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. TESEV Yönetim Kurulu üyesi, Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi. |
(AS)