Fotoğraf: bianet
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tahliye kararının ardından serbest bırakılmadan gözaltına alınan insan hakları savunucusu ve iş insanı Osman Kavala'nın 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında bugün Savcılığa sevk edilmesi bekleniyor.
Dün gece saatlerinde tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Osman Kavala, Terörle Mücadele Şubesi'nde tutuluyor. Hakkında 24 saatlik gözaltı süresi bulunan Osman Kavala'nın, bu süre zarfında Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne savcılığa sevki bekleniyor.
Osman Kavala, dün görülen Gezi Davası duruşmasında beraat etmiş ve İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tahliyesine hükmetmişti. Kararının ardından İstanbul Başsavcılığı Osman Kavala hakkında gözaltı kararı almıştı. İstanbul Başsavcılığı'nca hakkında 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen bir başka soruşturma olduğu öğrenilen Osman Kavala, TCK'nın 309. maddesi uyarınca 'Anayasal Düzeni Bozmaya Teşebbüsle’ suçlanıyor.
Osman Kavala 840 gündür cezaevindeydi.
AİHM "Deliller şüpheyi haklı kılmaya yeterli değil" demişti
Kavala için 10 Aralık 2019’da "hak ihlali” kararı vererek derhal serbest bırakılmasını isteyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararında söz konusu soruşturmaya değinilmiş, dosyadaki delillerin şüpheyi haklı kılmaya yeterli olmadığı vurgulanmıştı.
Mahkeme makul şüpheyi tespit etmeyi destekler yeterlilikte delil olmadığına kanaat getirmişti:
"15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü suçlamalarına ilişkin olarak ise Mahkeme, ağırlıklı olarak, darbe teşebbüsünün organize edilmesine katılımı suçlaması ile hakkında soruşturma bulunan H.J.B. ile Osman Kavala’nın ‘yoğun görüşme’lerinin varlığına dayandığını kaydetmiştir. Ancak Mahkeme’ye göre, dosyadaki deliller bu şüpheyi haklı kılmaya yeterli değildir.
"Mahkeme’ye göre Hükümet’i ve anayasal düzeni devirmeye teşebbüs etme şüphesinin, bu suçların yapısı göz önünde bulundurulduğunda, somut ve doğrulanabilir olgu ya da delillerle desteklenmesi gerektiği açıktır. Mahkeme, kendisine sunulan delillerin, Kavala’nın ilk tutukluğu anında kendisine karşı makul şüpheyi tespit etmeyi destekler yeterlilikte olmadığına kanaat getirmiştir.
“Kavala’nın tutuklanması sonrası ve bu dava kapsamındaki tutukluluğunun devamı sürecinde dosyaya eklenen deliller, başvurucunun ilk ve devam eden tutukluğunu haklı göstermeye yeter şüpheyi oluşturacak olgu ve bilgi derecesine ulaştığını gösterememiştir.
“Sonuç olarak Mahkeme, yetkililer tarafından başvurucunun ilk ve devam eden tutukluğunun söz konusu eylemler açısından objektif bir değerlendirmeye dayalı makul şüpheye dayandığını ortaya koyamadıklarına kanaat getirmiştir.” (HA)