Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Anadolu Kültür A.Ş. yönetim kurulu başkanı, insan hakları savunucusu ve iş insanı Osman Kavala'nın avukatı İlkan Koyuncu son dönemde bazı medya organlarında çıkan haberler ve Kavala'ya yöneltilen suçlamalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Koyuncu'nun açıklamasına göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada Kavala'ya şu suçlamalar yöneltildi:
"Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Anadolu Kültür A.Ş. isimli şirketin sahibi Mehmet Osman Kavala 27 Mayıs 2013 tarihinde başlayan Gezi Parkı Olaylarını Türkiye geneline yaymak ve yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek ve bu şekilde cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmayı veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür A.Ş. isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir."
Bu suçlamaya karşılık Kavala'nın avukatı Koyuncu şu açıklamayı yaptı:
"İddiaların tümü temelsizdir"
"Küçük çapta bir Ergenekon kumpasını hatırlatan bu iddialar temelsizdir. Bazı yayın organlarında ısrarla belirtildiğinin aksine Açık Toplum Vakfı, Türk Mevzuatına göre kurulmuş bir vakıftır ve hukukumuzda bir vakfın, gerçek bir kişiye ait olabilmesi mümkün değildir. Bir tüzel kişi olan vakfın, sahibi veya hissedarı olunamamaktadır.
"Vakıfların mütevelli heyetleri ve yönetim kurulu gibi organları olabilmektedir ve müvekkilimiz Osman Kavala da Açık Toplum Vakfı'nın Yönetim Kurulu üyesidir. Yine mevzuatımız gereği vakıflar düzenli olarak incelenmekte ve tüm bağışlar hakkında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne düzenli olarak bilgi verilmektedir.
"Açık Toplum Vakfı, ülkemizde yer alan tüm vakıflar gibi denetlenmiştir ve denetlenmektedir. Gezi Olaylarına ilişkin olarak yapılan bir ihbar sonucu bu konu özelinde ayrı bir denetim yapılmış ve ihbarın asılsız olduğu ortaya çıkmıştır. Kaldı ki, Açık Toplum Vakfı müvekkilimizin cezaevinde olması nedeniyle katılma imkânı olmadığı bir genel kurul neticesinde Türkiye'deki faaliyetlerini kendiliğinden durdurma kararı almıştır.
"Vakfın amacı internet sitesinden görüntülenebilir"
"Vakfın internet sitesinden rahatlıkça ulaşılabilen Vakıf Senedinde; Vakfın amacı "Türkiye Cumhuriyeti'nin insan hakları, demokrasi ve evrensel değerlere karşı daha duyarlı bir topluma sahip olabilmesi amacıyla, eğitim, hukuk ve kalkınma alanları ile sosyal ve kültürel alanlar başta olmak üzere her tür bilimsel ve sanatsal faaliyette bulunan tüm özel veya kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, dernekler, vakıflar ve bireyler ile panel, sempozyum, eğitim programları gibi sosyal içerikli ortak projelerin gerçekleştirilmesi veya işbirliklerinin kurulması amacıyla ilgili projeler için gerekli koordinasyonu sağlamak ve bu projeleri gerçekleştirmek ve maddi olarak desteklemek" olarak belirtilmektedir.
"Söz konusu Vakfın kuruluşu, 14 Mayıs 2008 Beyoğlu 7. Noterliği ve 19 Haziran 2008 Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla gerçekleşmiştir.
"Osman Kavala'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Anadolu Kültür A.Ş.'nin de Gezi olaylarına hiçbir maddi desteği yoktur. Hesaplarından kolayca anlaşılacağı gibi 2013 senesinde Anadolu Kültür'ün toplam bütçesi 2 milyon 9 bin TL'dir. Bu bütçe ile 24 projeyle beraber sergi ve etkinlikler düzenlenmiştir.
"Gezi finansmanı olarak değerlendirilebilecek kayıt yok"
"Açık Toplum Vakfı 2013 senesinde toplam 72 projeye destek vermiş olup, bu projelerden yalnızca 5 tanesi Anadolu Kültür'e ait projelerdir. Bu desteğin miktarı 202 bin TL'dir. Gerek Açık Toplum Vakfı'nın desteklediği projeler gerekse de diğer projeler kapsamında Gezi Olaylarının finansmanı olarak değerlendirilebilecek hiçbir destek söz konusu değildir."
İlkan Koyuncu Osman Kavala'nın Gezi Olaylarına finansman sağladığı veya olayları yönettiğine ilişkin soyut iddialara karşı somut açıklamalarının yanı sıra tüm muhasebe kayıtlarını da ayrıntılı olarak soruşturma dosyasına sunulacağını söyledi. Koyuncu açıklamada yer verilen bilgilerin gerçeğin anlaşılmasına katkı sağlayacağını ümit ettiğini belirtti.
Açık Toplum Vakfı'nın desteklediği 5 Anadolu Kültür Projesi neler?"Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK", birbirinden uzak bölgeler ve insanlar arasında yeni köprüler kurmak amacıyla Türkiye'nin farklı şehirlerinden gençleri buluşturan bir ortak kültürel üretim projesi. "Sosyal ve Ekonomik olarak Dezavantajlı, Üniversiteye Hazırlık Yapan Lise Son Sınıf veya Lise Mezunu Öğrencilerin İhtiyaç Duydukları Maddi Kaynakları Sağlayacak Burs Programı" ile Roman gençlere eğitimleri için destek sağlama projesi. Osmanlı'dan günümüze ulaşmayı başaran ve Türkiye'nin aralıksız yayımlanan en eski günlük gazetesi olan Ermenice siyasi gazete Jamanak'ın 100. yılı için çeşitli etkinlikler. Anadolu Kültür ve Bahçeşehir Üniversitesi ortaklığıyla farklı ülkelerden 54 üniversite öğrencisinin katıldığı "Kültürlerarası Liderlik Yaz Okulu - Avrupa Deneyimi: Dünya savaşlarından barış ve uzlaşıya" başlıklı bir yaz okulu projesi. Dünya üzerinde sekiz vakaya yakından bakarak geçmişte yaşanan hak ihlalleri ve insanlık suçlarıyla devletlerin nasıl yüzleştikleri, hangi süreçlerden geçtikleri, nasıl özür diledikleri üzerine eğilen "Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür" sergisi projesi. |
Ne olmuştu?Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 18 Ekim 2017 akşamı Antep'te Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Sabah Gazetesi, 24 Ekim tarihli sayısında Kavala'nın tutuklu ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'la aynı dosya kapsamında sorgulandığını iddia etti. Aynı gün AKP Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kavala için şunları söylemişti: "STK temsilcisiydi, medya mensubuydu, güzel vatandaştı gibi güzellemelerle hedef saptırmaya çalışılıyor. Başkonsoloslukta çıkan da o. STK mensubu dedikleri, Türkiye'nin Soros'u denilen kişinin havası çıktı meydana. Bağlantılar çıktı ortaya. Siz kime neyi yutturuyorsunuz ya? "Taksim olaylarının arkasında bakıyorsunuz aynı kişi var. Bakıyorsunuz belli yerlere kaynak aktarımının arkasında bunları görüyorsunuz. Neyi yutturuyorsunuz?" İki haftalık gözaltı süresince Kavala'nın serbest bırakılması için aralarında İletişim yayınları, Tarih Vakfı, Yurttaşlık Derneği'nin de aralarında olduğu pek çok kurum, sivil toplum örgütü basın metni yayımladı. Kavala 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve bir yıldan daha fazla süredir iddianamesi hazırlanmadı. 16 Kasım 2018'de Osman Kavala'nın dosyasıyla bağlantılı olduğu düşünülen operasyonla sivil toplum çalışanları ve akademisyenlere yönelik polis, 13 kişiyi gözaltına aldı, 12 kişi ifadelerinin ardından serbet bırakıldı fakat Helsinki Yurttaşlar Derneği Üyesi Yiğit Aksakoğlu ise tutuklandı. |
Osman Kavala hakkında1957'de Paris'te doğdu. Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu. 1982'den sonra Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalıştı. Murat Belge'yle birlikte Türkiye'nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları'nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center For Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. TESEV Yönetim Kurulu üyesi, Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi. |
(HA)