Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavla’yla ilgili hak ihlali kararına itiraz eden Türkiye’nin başvurusunun AİHM tarafından reddedilmesi üstüne “Osman Kavala’ya Özgürlük Koordinasyonu” yazılı açıklama yaptı.
TIKLAYIN - AİHM’in Osman Kavala Kararı Kesinleşti
AİHM’in Osman Kavala ile ilgili verilen “hak ihlali” kararının, Türkiye’nin başvurusunun reddiyle kesinleştiğine ve Kavala’nın derhal serbest bırakılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Osman Kavala’nın Mayıs 2018’de yaptığı AİHM başvurusu 10 Aralık 2019’da sonuçlanmış ve AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5/1, 5/4 ve 18. maddelerinden ihlal olduğu gerekçesiyle Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına karar vermişti.
Türkiye Cumhuriyeti 9 Mart 2020’de karar itiraz etti.
AİHM bugün gerçekleştirdiği oturumda davayı değerlendirdi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin itirazını reddetti.
Böylece Osman Kavala ile ilgili verilen AİHM kararı kesinleşmiş oldu. Kararın kesinleşmesiyle birlikte Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz.”
Ne olmuştu?
AİHM, Osman Kavala ile ilgili 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti.
Türkiye ise bu karara itiraz süresinin son günü olan 9 Mart 2020’de itiraz etmişti.
Gezi’den beraat, 15 Temmuz’dan tutuklama; Casusluktan tutuklama, 15 Temmuz’dan beraat…
Gezi davası kapsamında Silivri Cezaevi'nde 840 gün tutulan Osman Kavala’nın, 19 Şubat 2020’de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliyesine hükmedildi.
Kararın ardından Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması gerekçe gösterilerek gözaltı kararı çıkartıldı ve Kavala cezaevinden çıkamadan bu sefer de 15 Temmuz soruşturması kapsamında tutuklandı. Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen bu karar öncesinde Kavala'nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca aynı dosyadan 11 Ekim 2019'da "Tutuklama tedbiri ölçülü değil" denilerek resen tahliye edildiği ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, mahkemenin verdiği beraat kararına istinaden, "Gezi'yi karıştıran malum kişi içerideydi, bir manevrayla beraat ettirmeye çalıştılar" dedi; ardından HSK, Gezi davasında beraat kararı veren İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyetindeki üç hakim hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmasına onay verdi.
Kavala, 9 Mart’ta hakkında açılan "siyasal veya askeri casusluk" soruşturmasından da tutuklanırken, 20 Mart’ta ise “15 Temmuz darbe girişimi” davasından tahliye edildi.
TIKLAYIN - Osman Kavala'dan: Silivri’den, 2.5 Yıl Sonra
(EKN)