Fotoğraf: AA
Tanzimat Dönemi ressamlarından Osman Hamdi Bey'in "İstanbul Hanımefendisi" isimli eseri Avusturya'daki bir müzayedede 1,5 milyon Euro'ya (yaklaşık 9 milyon 750 bin lira) satıldı.
Osman Hamdi Bey'in 19. yüzyıla ait eseri "İstanbul Hanımefendisi", Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Dorotheum Sanat Galerisi'ndeki müzayedede açık artırmayla satışa sunuldu.
Fotoğraf galeri sitesinden alınmıştır. 1881, tuval üzerine yağlıboya 120 x 60 cm
Eserin açık artırması, 1 milyon 100 bin Euro ham bedelle başlatıldı.
Müzayedeye telefonla bağlanan ve kimliği açıklanmayan bir koleksiyoner tarafından tablo, 1 milyon 500 bin Euro'ya satın alındı.
Galerinin internet sitesinde eserle ilgili şu bilgiler yer alıyor:
"1881 yılında oluşturulan bu resim, Hamdi Bey'in en güzel eserleri arasında yer alıyor. Doğrudan şeffaf bir yaşmak arkasından izleyiciye bakan bir kadının tam uzunlukta bir portresidir. Entarisinin üzerine bir fular ve ferace giymektedir. Koyu renk seçimi, geleneksel Türk resmi üslubuna yöneliktir. Kadın, sanatçının koleksiyonundan esinlenilmiş, altın iplikle işlenmiş bir kumaş fonuna karşı, zengin desenli bir Kazak halısının üzerinde durmaktadır."
Sanat galerisinin basın sözcüsü Doris Krumpl, tablonun çeşitli komisyon ve vergi bedelleriyle 1 milyon 770 bin 300 Euro'ya (yaklaşık 11 milyon 506 bin lira) mal olduğu bilgisini paylaştı. Krumpl, 19. yüzyıla ait eserin ressamın seçkin tablolarından biri olduğunun altını çizerek, tablonun, bulunduğu kategoride en yüksel bedelle satıldığını belirtti.
Aynı eserin daha büyük versiyonu, 30 Mayıs 2008'de Londra'daki Sotheby's'deki müzayedede satılmıştı.
Uzmanlara göre, Osman Hamdi Bey'in "İstanbul Hanımefendisi" adlı eseri, özellikle Türk resim sanatında tam boy olarak bir kişinin resmedilmesinin ilk örneklerinden biri olması nedeniyle de ayrıca önem taşıyor.
Osman Hamdi Bey hakkında
Arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı. 30 Aralık 1842'de İstanbul'da dünyaya geldi, 24 Şubat 1910'da İstanbul'da hayatını kaybetti. Tanzimat Dönemi'nin yetiştirdiği bir Osmanlı aydını olarak anılır. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 29 yıl müdürlüğünü yapmış ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasına ekletmiştir. En bilinen eseri 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu yaptığı "Kaplumbağa Terbiyecisi"dir. Eserin 1906 tarihli versiyonu İstanbul'daki Pera Müzesi'nde sergileniyor. (AÖ)
Kaynak: AA, www.dorotheum.com ve https://www.peramuzesi.org.tr/